KOTOR (IKA)

U kotorskoj katedrali u subotu, 16. veljače za đakonska je zaređen don Željko Pasković. Svečanu misu predvodio je mons. Ilija Janjić u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije i đakonom Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Petrom Mihaelom (Adnanom) Jašarevićem u prisustvu velikog broja vjernika.

Stupovi đakonata trebaju biti rad, red, razboritost: iz svega toga se rađa radost; a potpuna je radost u Kristu, u povezanosti s njime preko molitve i obdržavanja crkvene discipline. Živeći na taj način, postiže se maksima sv. Pavla: ‘Živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni’ – poručio je biskup Janjić u homiliji na misi ređenja novom đakonu don Željku Paskoviću. Biskup je u propovijedi ukratko prikazao razvoj i značaj đakonske službe u Crkvi, od njezina nastanka u apostolskom dobu, preko prvih stoljeća Crkve do Tridentskog sabora i našeg doba. Danas, podsjetio je biskup, Crkva posebno naglašava da đakonska služba ima svoje polazište i ishodište u Euharistiji, te su osnovne dužnosti đakona služba oltaru i briga za potrebne. Da bi mogli služiti čiste duše i čiste savjesti kod oltara, i Božjem puku, sv. Pavao nam kaže po poslanici Efežanima: ‘Daleko od vas svaka gorčina, i gnjev i srdžba, i vika i hula sa svom opakošću, naprotiv budite jedni drugima dobrostivi, milostivi, praštajte jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti; i kao što smo čuli u Evanđelju: Ljubite jedni druge ‘ kazao je biskup Janjić, te je potaknuo novog đakona da brine o svojem duhovnom i intelektualnom razvoju, napomenuvši da životno školovanje nikad ne prestaje, ni u jednom zvanju, a osobito ne u svećeništvu.


Misno slavlje zdušnim je pjevanjem animirao zbor iz ređenikove župe – sv. Mateja u Dobroti, kojim je ravnala Silva Milošević.
Don Željko Pasković, sin Gorana i Jovanke Pasković rođen je 3. svibnja 1991. u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Kotoru, a srednju građevinsku i tri godine Građevinskog fakulteta u Podgorici. U Sarajevu je 2012. stupio u Bogosloviju i započeo studij teologije na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao 2018. godine. Službe lektorata i akolitata primio je u Kotoru, a uoči ređenja, svečano je pred biskupom položio Ispovijest vjere i đakonsku prisegu.