uređuje: K. Laura

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Uz početke obilježavanja Majčina dana vežu se brojne zanimljivosti ali i činjenice. Prva obilježavanja ovog praznika koji slavi majke i majčinstvo sežu još u davna vremena starih Grka i Rimljana. Danas se Majčin dan obilježava diljem svijeta, u 140 zemalja (iako ga svi ne slave na isti datum). Milijuni ljudi diljem svijeta na taj dan koriste priliku kako bi odali počast i zahvalu majkama koje su im pružile život, odgojile ih i bile im najveća podrška tijekom cijelog života.

Povezana slika

Najranija povijest obilježavanja Majčina dana zabilježena je u drevnoj Grčkoj i Rimu. Stari Grci obilježavali su svako proljeće festival posvećen božanstvenosti majke i božice Rhei, po grčkoj mitologiji majke bogova. Rimljani su također slavili proljetni festival, nazvan Hilaria i također posvećen majki bogova. Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a bio je posvećen Djevici Mariji. U Engleskoj su ovaj dan odlučili slaviti posvetivši ga svim majkama, a bio je nazvan „Majčina nedjelja”. „Majčina nedjelja” slavila se u Engleskoj od 1600. godine, a tradicionalno se obilježavala u nedjelju koja bi uslijedila 40 dana nakon Uskrsa. Slavilo bi se na crkvenim misama koje su bile posvećene Djevici Mariji nakon čega bi djeca poklonima i cvijećem darivala vlastite majke.

Tradicija slavljenja Majčina dana u svijetu gotovo je u potpunosti nestala do pred kraj 19. stoljeća i to je potrajalo sve do kraja Drugog svjetskog rata. Za ponovnu obnovu tradicije obilježavanja Majčina dana najviše možemo zahvaliti Amerikankama i njihovoj sveopćoj komercijalizaciji sadržaja i blagdana. Naime, svjetska javnost je tek nakon završetka Drugog svjetskog rata postala svjesna toga dana, ponajviše zbog komercijalnih sadržaja serviranih u medijima koji su ih „podsjetili” na njegovu važnost i postojanje. No, osim medija, za to su zaslužne i dvije Amerikanke koje su se borile za osvještavanje i važnost ovog dana za majke. One su: Julia Ward Howe i Anna Jarvis. Potonja se smatra i osnivačicom „modernog” Majčina dana, iako zanimljivo, sama nikad nije imala djecu. Inspiraciju za obilježavanje ovog važnog dana pronašla je u vlastitoj majci i želji da se svim majka barem jednom godišnje odaje počast i priznanje za sve što su učinile za svoju djecu, obitelj i pridonošenje zajednici. U svijetu se Majčin dan obilježava na razne načine, uz brojne proslave i festivale a svima njima je zajedničko jedno: iskazati ljubav i zahvaliti majkama za sve što su im u životu pružile. Popularno je i darivanje majki a najčešće je to cvijeće, čestitke i poklončići koje za njih izrađuju njihova djeca.

POVIJEST OBILJEŽAVANJA U HRVATSKOJ

Prvu proslavu „Majčinog dana“ u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela „Hrvatska katolička ženska sveza“ i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju. Za obnovu proslave Majčinog dana u novijoj hrvatskoj povijesti najzaslužnija je Družba Braće hrvatskoga zmaja. „Kao najznačajnija hrvatska ustanova utemeljena sa svrhom da čuva hrvatsku kulturnu baštinu i njeguje uspomenu na velike ljude i događaje iz hrvatske prošlosti“ odlučili su u Hrvatsku ponovo uvesti proslavu Majčina dana, „sjećajući se svih majki koje su u Domovinskom ratu dale svoje živote za slobodu Hrvatske i podnijele najveći teret: žrtvujući na oltaru domovine svoje sinove i kćeri“. (Kolarić, 2012:139) Spomen područje Hrvatskoj majci uredili su na Velikoerpenijskom brijegu iznad Tuheljskih toplica gdje se nalazi i grob majke autora hrvatske himne, Justine Mihanović Petropoljske. Do danas se u Župi Velika Erpenja Majčin dan obilježava svečanom cjelodnevnom proslavom.

Riječima Anne Jarvis, svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerene i dobre majke.