Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Akademski kipar Ivan Kujundžić, član HDZ-a, uputio je poruku javnosti, osvrnuvši se na obilježavanje 32. rođendana Hrvatske demokratske zajednice.

Kujundžić koji je na prošlim unutarstranačkim izborima bio kandidat za potpredsjednika HDZ-a, kritizirao je aktualnu politiku predsjednika Vlade Andrej Plenkovića i poručio kako su birači izgubili povjerenje u vodstvo što je rezultiralo lošim rezultatima na lokalnim izborima.

“I dok se od najnižih razina stranačkih baza, simpatizera i biračkog tijela čuje vapaj za snažnijom identitetskom politikom, i sređivanjem metastaza pravosuđa, politički Vrh nam pokušava bez i malo srama mazati oči, vrijeđajući tako zdravu pamet i ljudsku inteligenciju.”, napisao je između ostalog Kujundžić.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“Jedan objektivno (ne)dobar rezultat HDZ-a na lokalnim izborim, zapravo je poraz političke transformacije i atomizacije, koji se slijepo predočava kao kolosalna pobjeda. Nikada tako groteskna čestitka, kao u povodu ovog 32-og rođendana HDZ-a, čiju je godišnjicu stranke i proslavu jedini Plenković po pameti Marija Kapulice, ograničilo na Covid pasoše i učinio presedan promijenivši u dan prije?! Dok se na stadionima diljem Europe okuplja bez ikakvih mjera i brnjica, po 40 000 tisuća, na proslavu HDZ-a izdana je dozvola za jedva sastaviti momčad. Ali naši su barem izišli obilatih trbušića, dobro da su po istanbulski žene bile zaštićene obavezno ih gledati ?! Kolosalna proslava još kolosalnije pobjede lokalnih izbora?!

Bez i malo kritičke svijesti i dijalogiziranja, zapravo kao slijepci pored zdravih očiju najveću odgovornost snosimo mi utemeljitelji, njegujući taj sklad tišine, bez potrebe trunka propitivanja uzroka rastakanja i loše transformacije HDZ-a. Među posljednjim sam svjedocima tog 17-og lipnja, 1989-te, osnivačke skupštine HDZ-a, pred Panoramom, koju su pokušali drugovi rastjerati vodenim vatrogasnim topovima, metaforički zalijevajući posljednje komunističko proljeće. Jutarnje kapljice vodenih mlazova stvarale su ozračje slobodarskog slavoluka u spektru duginih boja. I danas su dugine boje lijepe, imaju taj divan simbol svršetka i kraja, crnog i tmurnog nevremena. Kraj i početka novog sunčanijeg dana i života! Simbolično taj kolorit duginih boja uvukao se i kao potres, jasno je vidljiv na analitičkim grafikonima u bljeđivanju plave boje u zadnjih 6 -7 godina. I dok se od najnižih razina stranačkih baza, simpatizera i biračkog tijela čuje vapaj za snažnijom identitetskom politikom, i sređivanjem metastaza pravosuđa, politički Vrh nam pokušava bez i malo srama mazati oči, vrijeđajući tako zdravu pamet i ljudsku inteligenciju. Pa ne možemo loš i slabi izborni rezultat opisivati kolosalnim?! Politika blefa i prečaca, u nenormalnim, u plandemijskim, zakovidlačenim vremenima, dolazi do svog punog izražaja a bojim se i dekadentnog stadija. Šalje li se to poruka istine ili laži? Jesmo li na pravom putu?! Tko će prvi prepoznat slijepca na čelu kolone?! Imamo li snage istini pogledati u oči i reći: “Car je gol”?!

Prevažno je pogledati istini u oči i reći kako je ova politika bila politika rastakanja HDZ-a i našeg članstva kao i biračkog tijela od kojeg se kao nikada do sada odronio komad od kog je nastao Domovinski pokret, danas kao nasušna potreba i svjetonazorski blizak i potreban partner u sastavljanju lokalne i nacionalne vlasti. Da oni su tu, kao stvarni učinak našega odmicanja u lijevo, od identiteta, i svjetonazora, i svoje baze i Boga, i eto ti kolosalne pobjede! Jedan je takav povijesni, kolosalni uspjeh nestao u potresu, u moru Rodosa. Nas je također stresao sličan, geološki, a bojim se još goreg, političkog potres, kojeg animiraju i oblikuju arhitekti velikih meštara.

Novi izbori planirani za jesen nisu dovoljni niti korektni jer se želi posuti pepelom samo lokalnu bazu i nižu razinu koje je ponajmanje odgovorna za loš rezultat lokalnih izbora. Iako su po statutu, trebamo napraviti iskorak! Učinimo stoga kolosalan iskorak i popepelimo se svi ali prvo politički vrh HDZ-a i Andreja Plenkovića! Raspišimo opće izbore u HDZu, a ne samo za niže lokalne razine. Izaberimo svježe ljude, neovisno o dubi i spolu, hrabre i kompetentne a nadasve socijalno osjetljive. Izaberimo one koji će znati zagrliti običnog čovjeka i sve naše društvene probleme, bez natruha gremija i dotrajalih potrošenih i umornih političara čiji politički koraci sve više nalikuju vučjoj sukerini, olinjaloj u čuvanju vlastita brloga. To će biti kolosalna pobjeda i ona se mora dogoditi prvo u HDZ-u! U protivnom, vrijeđamo naše simpatizere i obično članstvo koje nam je poslalo snažnu poruku, kako traže one koji su im bliski i susretljivi, ma tko bili i komu ideološki pripadali.

Traži se kolosalna jednostavnost! Ne želim biti sarkastičan ali vrijeđamo iskonoslovlje, to etimološko porijeklo grčke riječi kolosalno, izraz, koji zapravo u ovom slučaju, otkriva onu drugu stranu patologije jedne velike zablude, prevare i laži, skrivenu u slikopisnoj riječi Kolossos, tvorenoj u jedinstvu prefiksa Kolos = “velik” i Ossos = “oči”.

Doista, možemo reći kako ovaj koncept kolosalne propagande je pravi lažni “sjajan vid”, koji neodoljivo korespondira sa Svetim arkanđelom Rafaelom, koji prati malog Tobiju, sina Tobitov na putu pronalaženja lijek za sljepilo ocu. Ovo se može shvatiti u prenesenom značenju kao lijek za sljepilo naših otaca?! Sve je u znaku i njegovoj simbolici, gotovo matematički precizno! Platonovski, idejia dobra i istine, koja je istovjetna s Božanstvom, nasuprot materije laži, koja kao nesređena masa postoji vječno, u neprestanoj funkciji kaosa. E’ da, postoji ovdje snažna povezanost a zapravo sušta suprotnost dvaju Rafaela, onog koji nas Nebeski štiti, krili i čuva idejom Božje istine, nasuprot onog Le Rafale, kaotične mase metalnog letača, oblijepljenog desecima milijardi naših kuna, koji bi nas trebali ovozemaljski preskupo štititi svojim duplo potrošačkim dvomotorcima, ugroženog u svakom trenutku protuvazdušnom opremom, sa štitom četiri oscila, koji su nota bene kupci raketa istog francuskog proizvođača. No ovdje je još opasnije, nadaj Bog u nekom novom sukobu, s druge strane su višestoljetni prijatelji i saveznici!

Sramotni apsurd je kako bi nas opet mogli Amerikanci s F16 braniti, umjesto da smo to odmah riješili s našim prijateljima i saveznicima kupnjom F16 i točka! Kolosalno! No je li i ovo bila kolosalna trgovina, na razini premijera prijatelja, struke i politike, pokazat će vrijeme?!

Želio bih da bude kolosalni uspjeh i sretan let. Ovaj pomalo hiperbolični izraz Grci su koristili u stara vremena kako bi opisali goleme skulpture, koje su tada klesali Egipćani, tako su u svom razvoju ime kolosalan koristili i za veliku skulpturu koju su podigli na svom otoku Rodosu. Koristili su ga i Rimljani pa su tako napravili Koloseum. Danas srećom pridjev kolosalan, i Koloseum se koristi i povezuje s umjetničko djelo i kulturnim stvaralaštvom, likovne, glazbene, filmske i kazališne umjetnosti i na sreću da je što neuobičajenih i velikih dimenzija. Kultura to trpi, obogaćujući nas višestruko. Učinimo iskorak kroz ideju dobra i istine, koja je istovjetna s Božanstvom, što je nažalost danas prijeko potrebno samoj biti politike i njenih aktera?! Onima koji ne mogu spoznati istinu treba baciti bijeli ručnik u ring političkog Koloseuma!”

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva ovog portala.

Izvor: narod.hr