Novo izvješće potvrđuje da se u komunističkoj Kini nastavljaju prisilni pobačaji i sterilizacije koje ciljaju majke manjina i njihove nerođene bebe.

Organizacije koje se zalažu za zaštitu života od začeća do prirodne smrti godinama su razotkrivale masovna kršenja ljudskih prava koja su se u Kini vršila kroz opresivne mjere kontrole stanovništva. Zbog politike jednog djeteta, komunistička zemlja prisiljavala je žene na pobačaj kroz svih devet mjeseci trudnoće i kažnjavala obitelji s velikim novčanim i zatvorskim kaznama ako bi imali drugo ili treće dijete.

Prije otprilike pet godina Kina je ublažila svoju politiku kontrole stanovništva, ali su pro life organizacije upozoravale da se postupci prisilnog pobačaja i dalje nastavljaju.

Ovaj tjedan izvješća potvrđuju da se kršenja ljudskih prava i dalje događaju – i to u većem omjeru nego što se prethodno mislilo.

Britanski Express izvještava da se ova zlostavljanja događaju u Ujguru, manjinskoj muslimanskoj skupini u regiji Xinjiang, donose podaci i istraživanja Associated Pressa (AP).

Stotine tisuća Ujgurskih žena podvrgnute su testiranju na trudnoću, prisilno ih steriliziraju i prisiljavaju na pobačaj svoje nerođene djece, navodi se u izvješću.

Uz to, najmanje milijun Ujgura smješteno je u kampove za „preodgoj“ od 2017. godine, prenosi PBS News. I, kako navodi istraživanje, jedan od glavnih razloga njihovog boravka u navedenim kampovima je to što imaju previše djece.

Daily Beast izvještava: “Jedna je žena, rekla kako joj je Vlada naredila da nakon trećeg djeteta umetne intrauterinu kontracepciju. Dvije godine kasnije, Vladini službenici su se pojavili u njenoj kući i rekli joj da ima tri dana da plati kaznu od 2685 dolara zbog toga što ima više od dvoje djece. Rekla je: ‘Bog ostavlja djecu nama u nasljedstvo. Zabraniti ljudima da imaju djecu nije u redu … Oni nas žele uništiti kao narod. ”

Godinama se ponavljaju iste priče: izvještaji o policijskim racijama u obiteljske domove u potrazi za „ilegalnom“ djecom, obitelji koje se kriju kako bi zaštitile svoju djecu, zastrašivanje od strane Vlade i još mnogo toga.

Statistički podaci pokazuju velike razlike u stopi nataliteta, kontroli rađanja i sterilizaciji u regijama u kojima žive Ujguri, u usporedbi s ostatkom zemlje.

“To je okrutnost”

Kako prenosi britanski Express:

Iako je upotreba intrauterine kontracepcije i sterilizacije smanjena u cijeloj zemlji, ona se naglo povećala na području Xinjianga. Stope nataliteta u ujgurskim regijama Hotan i Kašgar smanjile su se za više od 60 posto u 2015. godini.

U regiji Xinjiang samo je prošle godine stopa nataliteta pala na gotovo 24 posto.

Adrian Zenz, kineski znanstvenik, rekao je da je pad nataliteta najveći do sad i tvrdi da je to dio kampanje za kontrolu populacije.

“Ova vrsta pada[nataliteta] neviđenih je razmjera … to je okrutnost. Ovo je dio šire kampanje za kontrolu populacije za pokoravanje Ujgura. ”

Kineski vladini čelnici kritizirali su ove tvrdnje proglasivši ih “lažnim vijestima”, ali saznanja AP-a nisu nova.

Prije nekoliko godina, Steven W. Mosher, predsjednik Instituta za istraživanje stanovništva, bio je jedan od prvih ljudi koji su u Kini otkrili prisilne pobačaje i druga užasna kršenja ljudskih prava.

2012. godine je napisao: „Poznato je da su oni koji krše politiku jednog djeteta ponekad podvrgnuti prisilnim pobačajima ili, ako su već rodili, prisiljeni platiti novčane kazne i sterilizirati se. Nedavno smo saznali i da se kineskim mještanima koji si ne mogu priuštiti plaćanje tih kazni otimaju i prodaju njihova „ilegalna“ djeca od strane kineskih službenika za kontrolu stanovništva.”

Čak i nakon što je Kina ublažila mjere nadzora stanovništva u 2015. godini, organizacije koje se zalažu za zaštitu života rekle su da se zlostavljanja nastavljaju.

Godine 2016., Reggie Littlejohn, osnivačica i predsjednica Ženskih prava bez granica, izjavila je da nove mjere ne zaustavljaju prisilne pobačaje i prisilne sterilizacije u Kini. Video o tome pogledajte ovdje.

„Neudane žene su i dalje prisiljavane na pobačaj ako su trudne s trećim djetetom. Žene i dalje rutinski steriliziraju nakon drugog djeteta “, rekla je Littlejohn.

Rekla je da se, u Kini, procjenjuje da ima oko milijun službenika za kontrolu stanovništva, a njihove taktike kontrole stanovništva koriste se za umanjivanje rastućih nemira unutar Kine.

“… ljudima treba razbiti lažni dojam da se cijela ili čak većina kineske brutalne ‘policije za pobačaj’ prebacuje u ‘vojsku dobročinitelja’. To je daleko od stvarnosti”, rekla je Littlejohn. “Ne vjerujem da će Kina mijenjati svoju „politiku za planiranje obitelji“, jer se infrastruktura prisile, koja je uspostavljena u skladu s politikom jednog djeteta, može okrenuti u bilo kojem smjeru kako bi se ugušila oporba bilo koje vrste.”

Nedavno izvješće BBC-a također je otkrilo da obitelji i dalje strahuju od službenika za kontrolu stanovništva. Jedna je obitelj rekla da je pokušala sakriti trudnoću od Vlade, ali su pretrpjeli posljedice zbog toga. Muž je otet i pretučen, a supruga je bila prisiljena pobaciti svoje nerođeno dijete koje je bilo staro više od šest mjeseci.

“Beba je bila dobro razvijena”, rekla je baka iz navedene obitelji za BBC. “Čak ste mogli vidjeti i njegove nokte. Bio je malen, ali već vrlo dobro razvijen.

Izvor: narod.hr