U povodu 75 godina od pokolja više od 1500 hrvatskih civila u selima podno Kamešnice, održane su svečane komemoracije: u Donjem Docu 26., u Rudi, Otoku i Krivodolu 28., i u Voštanama, Ljutu i Rožama 29. ožujka. Tih datuma 1944. godine, pripadnici njemačkih vojnih snaga, 7. SS divizije “Prinz Eugen”, na najokrutniji način ubili su djecu, žene i starce. Između ostalog, u Docu su ubili 272, Otoku 190, Rudi 282, u Voštanima 337 te u Krivodolu 151 osoba.

U Donjem Docu, 26. ožujka, obilježen je Dan sjećanja na 276 ubijene osobe, među kojima je bilo i 103 djece kao i beba stara tek tri dana. Događaj se odvijao pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora, Gordan Jandrokovića. Usprkos hladnom vremenu i snijegu, okupilo se više desetaka građana. Među brojnim uzvanicima bili su prisutni izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Mirjana Hrga, saborski zastupnik i bivši načelnik Lovreća Ante Babić (HDZ), dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i mnogi drugi.

Uoči komemoracije u župnoj crkvi sv. Martina održana je sveta misa zadušnica koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika na čelu s župnikom don Ivanom Prelasom. Vijence su pred križem položila brojna izaslanstva, a među njima i braniteljske udruge i udruge stradalnika Domovinskoga rata, dok su u programu sudjelovali i učenici Osnovne škole “Gornja Poljica – Srijane”, te klapa “Mirabella”.

U Rudi, misno slavlje i polaganje vijenaca bilo je 28. ožujka. Misu za žrtve pokolja u crkvi Sv. Martina predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, uz koncelebraciju župnika Rude don Marina Matijaca, policijskog kapelana PU splitsko-dalmatinske don Marka Trogrlića, župnog vikara PU splitsko-dalmatinske don Hrvoja Relje, kapelana Zapovjedništva HRM-a don Branimira Projića, triljskoga dekana don Stipe Ljubasa i drugih župnika okolnih mjesta. Na misi su se okupili i gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić, privremeni pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, zamjenik župana splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, načelnik općine Otok Đula Dušan, predstavnici mjesnog odbora, članovi obitelji stradalih u pokolju i župljani.

Biskup Bogdan, spominjući se tragičnoga događaja koji je pogodio taj kraj pa i njegov rodni Donji Dolac, uputio je prigodnu homiliju: „U prigodi 75. obljetnice tragičnih stradanja naših roditelja, djedova, baka, rođaka, susjeda, sumještana, prijatelja i poznanika, došli smo i ove godine kao kršćanski vjernici moliti kod Gospodnjeg oltara za njihove duše.“ Biskup se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o tri stanja ljudskoga srca. Prvo stanje je ono nesretno u kojemu ljudi iskrivljuju istinu, niječu realnost i odbacuju činjenice samo kako ne bi poslušali Božji glas. Drugo stanje je ono u kojemu se Boga iskušava i prisiljava da dadne neki znak. Treće stanje je stanje udivljenja Božjem djelovanju. Ta slika iz Evanđelja o tri odgovora i reakcije na Božje djelovanje ponavlja se kroz čitavu ljudsku povijest: „Jedni se dive čudesnom Božjem djelovanju i priznaju ga; drugi pak traže izlike, nemalo puta i posve besmislene, kako bi ga krivo interpretirali i zanijekali; treći pak i pored očita Božjeg znaka, očitih Božjih djela, traže uvijek novi ‘znak’ kako bi mu povjerovali.“ Biskup je naglasio da svaki od ovih triju stavova ovisi o istinoljubivosti ljudskog srca. Sva drama ljudskog života, drama u kojoj se čovjek okreće k poniznom priznanju Božje moći i djelovanja ili se okreće protiv njih, odvija se u ljudskome srcu.

Kada je srce okorjelo i ne traži istinu onda nastaje nered i zlo koje je uzrok velikim zlodjelima kakvima smo svjedočili u XX. stoljeću, a uzrokovale su ih bezbožne ideologije fašizma, nacizma i komunizma. Biskup je istaknuo da je to važno posvijestiti i naglasiti kada se „spominjemo tragičnog događaja koji je prije 75 godina zavio u crno ovaj kraj i ovo mjesto“ jer su pripadnici zloglasne SS divizije „Prinz Eugen“ stigli u Rudu krajem ožujka 1944. i ukupno pobili 282 osobe. Vojni ordinarij je završio propovijed pozivom da se svih žrtava uvijek sjećamo u molitvi te da u svojim mislima, riječima i djelima trajno budemo i ostanemo u njegovoj istini i njegovoj ljubavi.

Nakon mise gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, privremeni pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, zamjenik župana splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, načelnik općine Otok Đula Dušan, predstavnici mjesnog odbora i članovi stradalih u pokolju položili su vijence i zapalili svijeće za stradale žrtve kod spomen obilježja.

U naselju Podi-Kundid svetu misu predvodio je fra Duško Botica, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Grab, a misa je služena za sve stradale s područja Poda i Krivodol. Na na spomen obilježja vijence su položili dožupan Luka Brčić i dogradonačelnik Trilja Ivan Bugarin. Tom progodom blagoslovljena je obnovljena spomen-kosturnica Kundid. Vijenci su položeni i svijeće zapaljne u Krivodolu i u Ratkovića-Podi.

Vojni ordinariju u RH mons.Jure Bogdan predvodio je, 29. ožujka, misno slavlje u Voštanama.