Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah (75) obratio se pismom svim predsjednicima katoličkih biskupskih konferencija te im ukazao na nužnost povratka u normalni kršćanski život koji uključuje fizičku nazočnost vjernika na kršćanskim obredima i misama, nasuprot raširenim “virtualnim misama” koje se služe zbog pandemije koronavirusa, a koje nikako ne mogu zamijeniti osobno sudjelovanje kršćana u liturgiji.

KARDINAL SARAH OSTAJE NA SVOJOJ DUŽNOSTI I NAKON NAVRŠENE 75. GODINE ŽIVOTA  | KTABKBIH

Emitiranje mise putem medija ne može zamijeniti osobno sudjelovanje vjernika na euharistiji 

“Kršćanska zajednica nikad nije težila izolaciji i Crkva nikad nije bila zgrada zatvorenih vrata”, napisao je kardinal Sarah u pismu biskupima svijeta, naglasivši da sredstva javnog priopćavanja obavljaju zahvalnu službu u vidu prijenosa euharistije, ponajprije za bolesne i one koji iz raznih razloga ne mogu osobno nazočiti na misi.

“Mediji su obavili veliku ulogu u vrijeme kada zbog zahuktale pandemije nije bilo moguće organizirati mise s narodom, međutim nijedno emitiranje mise putem medijskih kanala nije usporedivo s osobnim sudjelovanjem na euharistiji niti ga može zamijeniti. Štoviše, time riskiramo da se s vremenom udaljimo od osobnog i intimnog susreta s utjelovljenim Bogom čija prisutnost među njegovim narodom nije virtualna, već stvarna”, istaknuo je prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

” Kao promotori i čuvari svih liturgijskih života, na biskupima je da čvrsto i bez odgode zahtijevaju pravo na okupljanja kad god su razumno moguće ”
” Vjernici imaju pravo i dužnost da bez kompromisa čvrsto brane svoju slobodu bogoštovanja. Sekularizirani mentalitet smatra vjerska djela kao sekundarne aktivnosti u službi dobrobiti ljudi, poput rekreacije. ”
” Ova sekularizirana perspektiva koja degradira slobodu bogoštovanja je radikalno lažna. Slava i bogoštovlje su objektivno zbog Boga. ”