Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je jedanaestoricu đakona za svećenike tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.
Autor: IKA/Laudato/I.B. Photo: nedjelja.ba utorak, 30. lipnja 2020. 

Kardinal Puljić zaredio je za svećenike sedmoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i četvoricu đakona Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene: vlč. Josipa Antukića, vlč. Marina Babića, vlč. Vedrana Ćosića, vlč. Sandra Jurešića, vlč. Jadranka Kurta, vlč. Marcela Tunjića i vlč. Antu Ljulju koji je svoju formaciju završio u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu ‘Redemptoris Mater’ u Sarajevu te fra Nikolu Neimarevića, fra Vinćenca Kajtazija, fra Stjepana Antolovića i fra Stjepana Lukaševića.

Kardinal Puljić predvodio je misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i još 60-ak svećenika među kojima su bili poglavari i profesori ređenika te župnici župa iz kojih dolaze ređenici. Na svetoj misi sudjelovali su roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, redovnice raznih kongregacija, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Asistenciju kod oltara i liturgijsko pjevanje animirali su kolege ređenika – bogoslovi iz tri bogoslovna sjemeništa u Sarajevu.

Progovorivši o opasnostima današnjice koja često ignorira sve sveto ‘sustavnim raskršćanjenjem javnog mnijenja i lokalnih zajednica’, upozorio je svećenike da neće ustrajati u svom pozivu ako ne budu stalno ispovijedali vjeru poput Petra, svjesni da Bog u njih ima povjerenja. ‘Živite radosno to poslanje! To je posebno Božje povjerenje’ – kazao je kardinal Puljić upućujući zahvalu Bogu što je doživio da, ispovijedajući druge, Bog djeluje po njegovoj smrtnosti i grješnosti dijeleći milost nutarnjeg mira.

Kardinal Puljić naglasio je i važnost ljubavi u pastoralnom djelovanju prema malom čovjeku koji želi opstati, kako bi doživio da nije prezren. Upozorio je i na opasnost današnjeg svjetonazora u kojem se čovjek vrjednuje kroz materijalnu dobit, koja, kako je naglasio, ljudima treba služiti, a ne da joj se robuje. Pozvao je misnike da nove svećenike prime kao braću, da ih ne pokvare zlim navikama, nego da ih ohrabre u vjernosti i postojanosti. Bogoslove je ohrabrio da ne gledaju na ljudske dimenzije jer ‘Isus je onaj koji te pita, i ti Isusu odgovaraš: ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga’. Rodbinu ređenika pozvao je da mole za njih kako bi ustrajali.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić uputio je otvorenu zahvalu svima koji su mu pomogli na putu svećeništva: roditeljima koji su ga donijeli na svijet, svećeniku koji ga je krstio, svima koji su ga odgajali u vjeri, đakovačkom biskupu mons. Stjepanu Bäuerleinu koji ga je zaredio za svećenika Banjolučke biskupije, sv. papi Ivanu Pavlu II. koji ga je zaredio za biskupa. Zahvalio je i velikom broju onih koji su za njega molile te i sada mole ističući da za njih prikazuje svetu misu jer su za njega oni bili blagoslov.