VATIKAN (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u utorak 8. ožujka telefonski su razgovarali o stanju u Ukrajini, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, prenosi Vatican News.

Kardinal Parolin je u razgovoru ponovio ono što je papa Franjo više puta zatražio, a to je da se borbama stane na kraj. Također je izrazio dostupnost Svete Stolice za bilo kakvu vrstu posredovanja koja se smatra korisnim za promicanje mira.

Kako je rekao ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, kardinal Parolin izrazio je duboku zabrinutost Svetog Oca zbog rata u Ukrajini. Naglasio je i ono što je Papa rekao u prošlom nedjeljnom nagovoru, te posebno ponovio apel da se zaustave oružani napadi, osiguraju humanitarni koridori za civile i spasioce te da se nasilje oružjem zamijeni pregovorima. Zaključujući razgovor, državni je tajnik ponovno izrazio spremnost Svete Stolice da učini sve da se stavi u službu mira.

Vijest o razgovoru prenijela je agencija Interfax, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. Strane su izrazile nadu da će se uskoro održati sljedeći krug pregovora između Moskve i Kijeva te da će se postići dogovor o ključnim pitanjima, s ciljem prestanka neprijateljstva, navode ruski izvori.

Suradnici ministra Lavrova poručuju da je ministar izvijestio kardinala Parolina o ruskim motivacijama u vezi s uzrocima i ciljevima specijalne vojne operacije provedene u Ukrajini.

Papa Franjo je u nagovoru prošle nedjelje naglasio da ono što se događa u Ukrajini nije vojna operacija, nego rat.

Poseban naglasak, zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, stavljen je na humanitarna pitanja vezana za sukob, uključujući mjere zaštite civila, organizaciju i provedbu humanitarnih koridora, pomoć izbjeglicama, objavio je Vatican News.