Tijekom pohoda Šri Lanki kardinal je kršćanskoj zajednici koja se oporavlja nakon atentata počinjenih na Uskrs, prenio izraze blizine i solidarnosti pape Franje

Sergio Centofanti; Ariana Anić – Vatikan

Vjernici u molitvi ispred crkve svetoga Antuna u Colombu

Kardinal Fernando Filoni, pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda, završio je trodnevni posjet Šri Lanki u koju je doputovao iz Tajlanda, gdje je sudjelovao na proslavi 350. obljetnice apostolskoga vikarijata. Kardinal je izrazio blizinu i solidarnost pape Franje šrilankanskoj katoličkoj zajednici, ranjenoj napadima počinjenima na Uskrs, 21. travnja, u kojima je poginulo 258 osoba. Odgovornost je za atentate preuzela samozvana Islamska država, ali lokalne ih vlasti pripisuju jednoj ekstremističkoj muslimanskoj skupini s tog otoka.

Stigavši u Colombo kardinal Filoni predvodio je svečanost polaganja temelja za menzu za siromašne, uz crkvu svetoga Antuna, uništenu u napadu jednoga kamikaze. Riječ je o menzi otvorenoj potrebitima svih religija. Pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda susreo se i s rodbinom žrtava, prenoseći im utjehu i ohrabrenje pape Franje, te ponovno ističući ono što je Papa rekao na Uskrs i na Uskrsni ponedjeljak, kada je govorio o nečovječnim djelima koja su pogodila kršćansku zajednicu okupljenu na molitvi, upravo u dan kada se slavi Gospodinovo uskrsnuće.

Danas su crkve u Šri Lanki posjećenije nego prije. Katolici daju veliko svjedočanstvo vjere. Budistička većina na tom otoku, ali i hindusi i muslimani – kako su izvijestili izvori Biskupije Colombo – dive se reakciji kršćanskih vjernika, u znaku nenasilja i pomirenja; njihovu javnom svjedočanstvu u sudjelovanju na slavljima, unatoč tomu što i dalje vlada strah od novih napada. Neke katoličke škole, primjerice, još nisu otvorile svoja vrata za najmanju djecu. U šrilankanskom je društvu općenito snažno poraslo poštovanje prema kršćanskoj zajednici i, posebno, prema Katoličkoj Crkvi.

Kardinal Filoni susreo se s jednostavnom i hrabrom vjerom brojnih katolika, radosnih što u njemu vide samoga Papu koji je očitovao svoju blizinu u njihovoj boli. Pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda susreo se i s Predsjednikom te otočne države, a potom i s biskupima s kojima je razgovarao o misionarstvu i formaciji. U okviru posjeta toj zemlji kardinal je pohodio crkvu, također pogođenu na Uskrs, svetoga Sebastijana u Negombu, gdje je također predvodio svečanost polaganja kamena temeljca za novu kapelu na groblju. Zadnjega dana pohoda Šri Lanki, kardinal se susreo sa svećenicima i redovnicima.