Deseci učenika i roditelja okupili su se ispred lokalne škole u Istočnom Sussexu kako bi prosvjedovali protiv novih pravila koja zabranjuju djevojčicama nošenje suknji. Učenicima koji su prosvjedovali protiv nove „rodno neutralne“ uniforme zabranjen je ulazak u školu te su poslani kući.

Više od 150 roditelja i učenika prosvjedovalo je protiv nametnute odluke škole, a pozvana je i policija. Roditelji učenika koji su prisustvovali skupu od škole su dobili zahtjev kako bi objasnili djetetovu “neovlaštenu odsutnost”.

Lokalna zastupnica Maria Caulfield rekla je da je “jako uznemirena” kada je vidjela kako su učenici odbačeni, prenosi News.Sky. Tim Loughton, saborski zastupnik, koji je kao dijete pohađao školu, rekao je da je “politička korektnost ponovno poludjela”.

Cressida Murray, koja je pomogla organizirati prosvjed zajedno sa svojom kćeri Libby, rekla je da je reakcija škole “nevjerovatna”. Navela je i da si mnoge obitelji ne mogu priuštiti novu odoru, a neki učenici će ju trebati manje od godinu dana.

Gospođa Caulfield, zastupnica za Lewes, izjavila je: “Škola je pozvala policiju djevojkama koje su odlučile obući suknju.”

Poznati voditelj Piers Morgan stao je također na stranu učenica i ustvrdio: “Djevojkama je zabranjeno da se oblače kao djevojke.”

Good Morning Britain

@GMB

Some parents are outraged, as a school in Sussex has made wearing trousers compulsory for boys and girls and refused students who wore skirts.

Is it right for schools to restrict pupils?

Ugrađeni videozapis

Iako je prvobitno rečeno da uniformu moraju nositi samo novi učenici, samo nekoliko dana prije početka nove školske godine, škola je objavila da su svi učenici dužni nositi rodnu neutralnu uniformu.

Stotine roditelja ovaj potez je nazvalo seksističkim jer se odnosi samo na djevojke kojima je zabranjeno nošenje suknji, a mnogim roditeljima to će biti novi udarac na budžet, obzirom da nova uniforma košta oko sto funti.

Glasnogovornik Priory škole rekao je kako su “unirodne uniforme dizajnirane tako da budu praktična odora neovisno o spolu”.

Izvor: narod.hr/news.sky.com