“Svaki pokušaj da se nagovori A. B. na napuštanje terapije ili oslovljavanje A. B. kao djevojčice korištenjem ženskih zamjenica ‘smatrat će se obiteljskim nasiljem’ prema Obiteljskom zakonu.”

Foto: Unsplash

Otac četrnaestogodišnje djevojčice u Kanadi ne može spriječiti svoju kćer, oslovljenu kao A. B., u želji da uzima hormonalnu terapiju kako bi ‘promijenila spol’, presudio je kanadski sud.

“Moja kći ima samo 13 godina i vjerujem da nema dovoljnu mentalnu sposobnost i emocionalnu zrelost kako bi donijela ovu odluku… posebice zbog toga što su mnogi ishodi nepovratni”, pisao je prošle godine otac djevojčice dječjoj bolnici u kojoj bi se tretman trebao ostvariti, ali nije uspio uvjeriti sud u svoje tvrdnje.

Prema kanadskim zakonima, dijete može samovoljno odlučiti želi li se podvrgnuti terapiji promjene spola ako medicinski stručnjaci utvrde da je dovoljno zrelo za donošenje takve odluke, a roditelji ne mogu imati nikakvog utjecaja na odabir.

Osim što je sudac Gregory Bowden presudio da se “hormonalnu terapiju ne treba više odgađati”, zaprijetio je zakonskim sankcijama roditeljima ako je nastave oslovljavati kao djevojčicu.

“Svaki pokušaj da se nagovori A. B. na napuštanje terapije ili oslovljavanje A. B. kao djevojčice korištenjem ženskih zamjenica ‘smatrat će se obiteljskim nasiljem’ prema Obiteljskom zakonu”, ustvrdio je Bowden.

Suca od ovakva stava nije uspio razuvjeriti niti podatak, iznesen tijekom suđenja, da četrnaestogodišnjakinja “pati od depresije te da je pokušala samoubojstvo barem četiri puta”, te da je u sedmom razredu prošla kroz “lezbijsku fazu”.

Kao muškarac se počela izjašnjavati nakon što je u školi pogledala video koji promiče transrodnost. Školska joj je savjetnica zatim pomogla da odabere svoje muško ime i počne prihvaćati muški identitet o čemu zbog politike o ‘Seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu’, koja jamči tajnost takvih podataka, nisu bili obaviješteni njezini roditelji.

Prema pisanju National Posta, njujorška psihijatrica Miriam Grossman i pedijatrijski endokrinolog iz Atlante, Quentin Van Meter, tijekom suđenja priložili su dokaze o štetnim psihološkim i fizičkim učincima koje hormonalni tretman može imati na dijete, no sudac je odbacio njihove prigovore.

Ivo Džeba | Bitno.net