Njujorška nadbiskupija uputila je dopis svećenicima u kojem stoji kako ne bi trebali podržavati župljane koji zbog vjerskih uvjerenja traže izuzeće od cjepiva protiv COVID-19.

Dopis od 30. srpnja iz ureda generalnog vikara i kancelara nadbiskupije potvrđuje da postoje zamolbe „nekih katolika koji imaju moralne prigovore” na cjepiva protiv COVID-a zbog upotrebe fetalnih staničnih linija uzetih iz pobačenih beba radi stvaranja cjepiva. No, u dopisu se napominje da papa Franjo i kardinal Timothy Dolan potiču cijepljenje.

U dopisu se isto tako kaže da „nema osnova da svećenik izda vjersko izuzeće kao razlog odbijanja cjepiva“.

Generalni vikar i kancelar – mons. Joseph LaMorte i vlč. John P. Cahill – nadalje izlažu hipotetički slučaj u kojem necijepljeni učenik izaziva izbijanje epidemije u katoličkoj školi. „Jasno je da bi ovo bilo neugodno za nadbiskupiju“, upozoravaju. Dodaju da bi se svećenika moglo osobno smatrati odgovornim za izbijanje epidemije.

Iako su dopuštali pojedincima da „koriste svoja diskrecijska prava“ u pogledu cjepiva, nadbiskupijski dužnosnici izjavili su da to moraju učiniti bez traženja netočnog prikaza crkvenih uputa. Ne komentiraju mogućnost da bi iskreni moralni prigovori pojedinog katolika mogli biti u suprotnosti s uputama koje su izdali vođe Crkve.

Očigledno se pozivajući na mogućnost da će župljani tražiti svjedočanstvo svojih pastira kako bi podržali njihov savjestan otpor, u dopisu se zaključuje da „(naši) svećenici ne bi trebali biti aktivni sudionici takvih radnji“.

Izvor