LJUBLJANA (IKA)

Slovenska biskupska konferencija je, uzimajući u obzir državne propise, a kako bi se spriječilo širenje epidemije Covid-19 i očuvalo zdravlje vjernika, donijela upute koje stupaju na snagu u petak, 16. listopada.

U župama iz statističkih regija koje su Vladinom uredbom označene crvenom bojom za suzbijanje epidemije Covid-19 mise s narodom otkazuju se do daljnjeg. Dopuštene su mise svećenika bez vjernika. Dopuštena je individualna duhovna skrb za vjernike. Zbog izvanrednih okolnosti, vjernici koji nisu u mogućnosti sudjelovati na misi mogu se pričestiti izvan mise. Svećenici mogu pravodobno odrediti i najaviti pojedine sate kada mogu udijeliti pričest i blagoslov vjernicima (pojedincima i obiteljima). Crkve trebaju biti otvorene za osobnu molitvu vjernika. Istodobno u crkvi može biti najviše deset vjernika koji slijede odredbe za sprečavanje epidemije. Kateheza (vjeronauk) se izvodi na daljinu za sve razrede do daljnjeg.

U župama iz statističkih regija označenih narančastom bojom do daljnjeg sve mise slave se s najviše deset vjernika. Broj deset uključuje vjernike i svećenika. Vjernici moraju svećeniku unaprijed najaviti sudjelovanje na misi (telefonom, e-poštom, internetskim obrascem itd.). Svi nazočni moraju dati telefonski broj prilikom ulaska u crkvu. Svi nazočni (vjernici i svećenik) moraju nositi maske, održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra i dezinficirati ruke pri dolasku i odlasku. Udaljenost između svećenika i vjernika trebala bi biti najmanje tri metra za vrijeme mise (osim pri pričesti). Tijekom mise nema pjevanja. Dopuštena je kateheza (vjeronauk) do petog razreda osnovne škole. Za ostale kateheza se izvodi na daljinu.