RIM (IKA)

Nasilje ne smije potaknuti novo nasilje. Od vođā kršćanskih Crkvi, kao i iz židovskoga i islamskoga svijeta, jednoglasno dolazi odlučna osuda terorističkih napada u Šri Lanki. Istodobno, snažan je i poziv na jedinstvo i molitvu protiv svakog zla.

Slikovni rezultat za pokop žrtava na šri lanki

Žalost, gnušanje i osuda nasilja, ali i duboka solidarnost i blizina sa žrtvama terorističkih napada počinjenih na Uskrs u Šri Lanki, u kojima je život izgubilo 310 osoba. Tako se kršćanske Crkve u svijetu, te različite vjeroispovijesti, ujedinjuju s apelima i molitvama pape Franje.

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. odlučno osuđuje svaki teroristički napad i svako djelo mržnje, nasilja i fundamentalizma, bez obzira koji je njegov izvor, te poziva sve ljude na suradnju kako bi se uspostavili miran suživot i suradnja, i to kroz dijalog i uzajamno poštovanje, prenosi Vatican News.

Slikovni rezultat za ubijena djeca na Å¡ri lanki

I moskovski patrijarh Kiril poslao je poruku sućuti predsjedniku Šri Lanke Maithripali Sirisenu. Duboko sam užasnut. Nadam se da će državne vlasti i nadležna tijela učiniti sve moguće da, ne samo oni koji su izvršili te krvave zločine, nego i njihovi organizatori, ne izbjegnu odgovornost za ta zla djela koja su počinili.Fotografija Ured HBK za mlade.

(Djeca koja su prije nekoliko dana primili svoju prvu pričest, ubijeni su na Uskrs u crkvi od strane bombaša u Šri Lanki. Djeca su katolici i njihova vjera ih je koštala života)

Potpora narodu na Šri Lanki dolazi i od canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja koji zaziva jedinstvo dok odbija svaki oblik mržnje i podjele, te jamči svoje molitve za žrtve.

Svjetsko vijeće Crkvi (WCC) poziva pak sve kršćane u svijetu da se ujedine protiv svega što ugrožava vjerski, društveni i kulturni sklad, pokazujući da je moć mira i ljubavi snažnija od bilo koje druge moći. Glavni tajnik vijeća Olav Fykse Tveit istaknuo je da takva djela nasilja ugrožavaju svetost života i u svakom su smislu svetogrđe. Premda dižemo glas protiv toga svetogrđa, odlučno tvrdimo da nasilje ne smije poticati drugo nasilje. U duhu Kristove ljubavi držimo se uvjerenja da nasilje, mržnja i smrt neće imati posljednju riječ, istaknuo je vlč. Tveit.

Osuđujući atentate anglikanski biskup Colomba Dhiloraj Canagasabey, član Središnjega odbora Svjetskoga vijeća Crkvi, kazao je da Crkva na Cejlonu bez sumnje osuđuje ta podla i okrutna teroristička djela, i izražava sućut obiteljima i prijateljima onih koji su izgubili život i onih koji su ranjeni. Molimo se za njih i za njihove obitelji, da Božja utješna prisutnost i dalje bude uz njih kroz to tragično iskustvo, rekao je.

Osim toga, tražeći temeljitu istragu kako bi se odgovorne što prije dovelo pred pravdu, anglikanski biskup ponovno je uputio apel Vladi kako bi zajamčila sigurnost vjerskih bogoštovnih mjesta, te spriječila bilo kojeg pojedinca ili skupinu da uzme zakon u ruke ili da potakne zastrašivanje i nasilje u bilo kojoj zajednici.

Solidarnost stanovništvu Šri Lanke izrazile su sve biskupske konferencije, kao i Skupština katoličkih ordinarija Svete zemlje, jamčeći svoje molitve za poginule, ranjene i njihove obitelji, te posebno da Bog nadahne teroriste da se pokaju za ubojstva i zastrašivanje.

Odmah je reagirao i islamski svijet, s velikim imamom Al-Azhara Ahmedom El-Tayyibom, koji je osudio te terorističke napade, ističući da su protivni nauku svih religija i svih vjeroispovijesti, kao i svim međunarodnim zakonima i društvenim normama. Imam je, osim toga, istaknuo hitno potrebno veće zauzimanje u suprotstavljanju svim oblicima terorizma.

Isto upozorenje dolazi i iz židovskoga svijeta. Predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa Ronald s. Lauder traži nultu toleranciju prema onima koji se koriste terorom kako bi postigli svoje ciljeve. Izrazi sućuti stižu i od brojnih kršćanskih udruga i tijela, kao što je zaklada Pomoć Crkvi u nevolji, koja upozorava da vjerska sloboda treba ponovno biti jedno od glavnih prava čovjeka.