U Izraelu značajno raste broj zaraženih koronavirusom, početkom mjeseca lipnja taj broj je bio 186 osoba, a jučer čak 700 posto više – 1486 slučajeva zaraze. Zanimljivo je da je procijepljenost u Izraelu velika, više od 57% stanovništva primilo je dvije doze cjepiva. Premda su gotovo svi cijepljeni primili cjepivo Pfizer, zanimljivo je da se zaraza virusom se u istoj mjeri širi među cijepljenim i necijepljenim osobama.

Premda je polovina zaraženih među cijepljenima, vlasti agresivno šire agendu da se cijepe sva djeca u državi starosti od 12 do 15 godina.

Iako je u Izraelu pandemija i dalje pod kontrolom zbog izrazito visokog udjela cijepljenih u ukupnoj populaciji, ipak bilježe značajne stope rasta novih slučajeva, a zanimljivo je da je otprilike polovina zaraženih cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

Praktično svi Izraelci cijepljeni su tim cjepivom.

Iako stručnjaci upozoravaju kako je bitno da cjepiva štite od teških ishoda zaraze, te stoga veliki udio zaraženih među cijepljenima nije neočekivani ishod koji bi oborio nalaze iz kliničkih istraživanja, izraelske vlasti ipak su iznova naložile nošenje maski u zatvorenim prostorima, piše jutarnji.hr

Zanimljivo je kako stručnjaci tvrde da je cjepivo Pfizera podjednako učinkovito kad je u pitanju tzv. delta (indijski) soj virusa, ali se donose epidemiološke odluke kao da nije podjednako učinkovito.

U Izraelu zdravstvene vlasti procjenjuju kako je među novim slučajevima čak 90 posto uzrokovano delta varijantom, za koju se pretpostavlja da je nešto zaraznija nego britanski soj, koji se pak pokazao 50 posto zarazniji nego wuhanski.

Nadalje, zanimljivo je da nakon širenja zaraze podjednako među cijepljenima i onima koji nisu cijepljeni izraelske vlasti pokreću kampanju cijepljenja među tinejdžerima starima 12 do 15 godina kako bi spriječili širenje zaraze u školama.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr