Fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, u emisiji ‘Izdvojeno’ osvrnuo se na aktualnu temu vezanu za rad nedjeljom.
Autor: Laudato

– Dolazimo do pitanja što je temeljna vrijednost oko koje se sporimo. Je li to čovjek ili je to kapital? Živi li čovjek zbog rada i kapitala ili se čovjek koristi radom i kapitalom zbog životnih potreba – istaknuo je fra Božo Vuleta u emisiji ‘Izdvojeno’.

Rad nedjeljom je usporedio s prometom te se upitao što bi bilo da u prometu određenih upozorenja i ograničenja.

– Postavlja se pitanje trebamo li određene znakove i određena ograničenja zbog društvenog života. Ovo je, prije svega, svjetonazorsko pitanje – kazao je fra Božo.

Posebno je istaknuo izreku sv. Augustina koji je kršćanima svoga vremena rekao: ‘Kad vam kažu da vi niste njihovi, vi im recite da su oni vaši’ – nadovezavši se kako se kršćanin ne može isključiti iz ovoga svijeta te da on uvijek mora dati pozitivan doprinos svijetu.

Naglasio je kako država treba stati uz vjernike kao svoje građane, a ne se ograditi od njih ne mareći za njihove potrebe.

– Država kao država ne mora i ne treba biti religiozna, ali se ne može odreći vjernika jer su i oni njezini građani. Kao i o svim drugim građanima, mora brinuti o njima – rekao je fra Božo.

Na pitanje što trebamo staviti u središte kad promoviramo nedjelju kao slobodan dan od trgovine i kupovine, odnosno što nam možete biti zajedničko s drugima, nekršćanima u zaštiti nedjelje fra Božo je rekao kako je islamska zajednica izrazito zadovoljna sa svojim tretmanom u našem društvu, što znači da mi nemamo problema u odnosu prema manjinama.

– Hrvatska je kršćanska zemlja pa bi i kulturološki trebala biti okrenuta u tom smjeru, to bi bila jasna poruka da se poštuju vjernička prava svih – nadodao je fra Božo.