ZAGREB (IKA)

Građanska inicijativa „Hod za život“ na konferenciji za novinare u ponedjeljak 25. svibnja na zagrebačkom Zrinjevcu najavila je da se ovogodišnji Peti hod za život, obitelj i Hrvatsku neće održati u svibnju kao prethodnih godina, već se odgađa za vrijeme kada će epidemiološke mjere to dopustiti, izvijestila je Hina.

Koordinatorica Hoda za život Zagreb Andrea Kotnik rekla je da su jučer izvješene zastave manifestacije u Zagrebu, no organizacijski odbor te inicijative odlučio je da se peti Hod za život ove godine neće održati u svibnju zbog epidemioloških mjera oko koronavirusa, već čim epidemiološke mjere to dopuste. Neki gradovi, kaže, ako će htjeti, mogu održati Hod za život i ranije, svaki ima svog koordinatora. Ove se godine „za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije” trebalo hodati tri subote u osam gradova.

Koordinator Hoda za život Zagreb Ivan Mihanović naveo je da će u Hodu, kada epidemiološke mjere to dopuste, sudjelovati Zagreb, Osijek, Slavonski Brod, Sisak, Rijeka, Zadar, Split i Imotski, a geslo ovogodišnjeg Hoda je „Za zaštitu svakog života bez diskriminacije”. „Posebice smo se u ovoj situaciji pandemije koronavirusa nastojali sjetiti onih najstarijih – naših baka i djedova”, naglasio je Mihanović. „Osim što je broj gradova koji sudjeluju veći, i broj zastava je na lokacijama je veći, što pridonosi osvještavanju društva za zaštitu svakog ljudskog života”, ustvrdio je.

Koordinatorica Hoda za život iz Osijeka Lidija Blagojević podsjetila je da se u Osijeku i Zadru prošle godine Hod održao po prvi puta, „čime je veliki broj Slavonaca i Dalmatinaca imao priliku hodati za uvažavanje znanstvenih činjenica koje bez sumnje potvrđuju da ljudski život počinje začećem”. Ove godine će prvi puta sudjelovati i Slavonski Brod. „Želimo stvoriti optimistično područje, da svaka vlast štiti život mlade obitelji, da majke imaju fleksibilno radno vrijeme, da se stvore ekonomske i svake druge mogućnosti, da svi ljudi koji žele mogu imati djecu i obitelj”, naglasila je Blagojević.

Boris Prpić, koordinator inicijative Hod za život u Sisku, grada koji ove godine sudjeluje u manifestaciji prvi put, naveo je da se prema istraživanjima najveći broj žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomske situacije ili neprihvaćanja okoline. „Mi smo tu da podupremo svaku ženu koja se nađe u takvoj situaciji”, dodao je.