“Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca.” – Mt 7,19

Jedna od najvećih irskih crkava trenutno se ruši, a s njom i bilo kakav razlog za vjerovanje da će modernističko poimanje vjere, koja se propovijeda u većini irskih župa, preživjeti naredna desetljeća.

Crkva Navještenja u sjevernom Dublinu izgrađena je 1960-ih, a njezina arhitektura bila je tipična za to doba. Crkva s 3500 sjedećih mjesta posvećena je 1967., u vrijeme kada je tjedna posjećenost misama bila preko 90% u pretežno katoličkoj Irskoj.

Sada se čini jasnim da je liturgijska, doktrinarna i moralna nestašnost kasnih 1960-ih, zajedno s novonastalom seksualnom revolucijom, u konačnici uzrokovala samouništenjem samog modernizma, pri čemu je većina laika polako, ali sigurno okrenula leđa onome što danas župa nudi vjernicima.

Međutim, mnogi klerici još uvijek propagiraju upravo modernističke ideje i prakse koje ubrzavaju kraj njihove sterilne vladavine, što je još tužnija stvarnost s obzirom na to da je vječno spasenje nebrojenih duša dovedeno u pitanje.

Irska je sa 91% tjedne posjećenosti na nedjeljnim misama (među odraslim katolicima) 1972., pala na 30% u 2011., a nedavna istraživanja pokazuju da je posjećenost u dijelovima Dublina dosegla brojku od jedva 2%.

Iako je danas teško doći do točne slike jer su  biskupi nedjeljnu obvezu ukinuli prije više od godinu dana, ukupna stvarnost je neosporna: većina crkava bit će suvišna za 20 godina.

Izvor