LURD (IKA)

Francuski biskupi okupili su se u Lurdu na jesenskom plenarnom zasjedanju od 2. do 8. studenoga, a u središtu razmatranja je pošast seksualnog zlostavljanja maloljetnika, odnosno izvještaj koji je početkom listopada objavilo neovisno Povjerenstvo o spolnim zlostavljanjima u mjesnoj Crkvi (CIASE), prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Sjednica u utorak 2. studenoga bila je dodana u raspored kako bi se moglo u potpunosti posvetiti izvješću predsjednika CIASE Jean-Marca Sauvéa. Nakon uvodnog govora biskupa Erica de Moulins-Beauforta i zajedničke molitve u popodnevnim su satima imali priliku saslušati žrtve i razgovarati s njima.

U izvješću se između ostaloga procjenjuje da je od 50-tih godina prošloga stoljeća možda zlostavljano 300.000 maloljetnika, a donosi i 45 konkretnih preporuka što sada treba poduzeti. Tijekom plenarnog zasjedanja Francuske biskupske konferencije planirane su još četiri radne sjednice o toj temi, a u subotu 6. studenoga održat će se posebna molitva s pokorničkim činom.

Tijekom šest dana zasjedanja, francuski biskupi će također nastaviti s radom na pitanjima koja su već bila obrađena na prethodnim susretima, počevši od enciklike Laudato si’ i njezinog provođenja u svakodnevni život. Ove godine fokus je na poveznici između krhkosti i ekološke krize. Zasjedanje 3. studenoga nosi naslov “Vapaj zemlje i vapaj siromaha”, a naslov je dobio iz poglavlja spomenute enciklike pape Franje. Ljudi koji žive u nesigurnim uvjetima “često su karakterizirani načinom postojanja i života koji ima puno čemu naučiti naše društvo. Tako će se dati teološka perspektiva o tome što mogu donijeti riječi upravo tih ljudi”, ističe se na mrežnoj stranici Francuske BK.