Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Agnès Thill, zastupnica u francuskoj Narodnoj skupštini, isključena je iz stranke “La République En Marche” (LREM) 26. lipnja zbog toga što se usprotivila umjetnoj oplodnji za samohrane žene i lezbijske parove. Namjerava podnijeti žalbu na odluku stranke te je optužila Macronovu stranku za nametanje mišljenja, javlja Life site news.

Također je izbačena iz parlamentarne skupine „En Marche“, koja ima veliku većinu osvojenu na parlamentarnim izborima 2017. godine i nalazi se u nadmoćnom položaju po broju ruku te može izglasati zakon neovisno o podršci drugih.

Stranku je inače osnovao aktualni predsjednik Emmanuel Macron 2016. godine.

Thill upozorava na moćni LGBT lobi u francuskoj Narodnoj skupštini

Thill se u stranci usprotivila svim oblicima medicinski potpomognute oplodnje koji “stvaraju” djecu bez oca. Posebno je glasno govorila o toj temi tijekom prošle godine.

Francuski zakoni i propisi strogo ograničavaju pristup umjetnioj oplodnji: dopuštena je oženjenim ili stabilnim parovima (isključivo muškarac i žena) koji su zajedno najmanje dvije godine i mogu pružiti medicinski dokaz problema s plodnošću ili koji su izloženi riziku prijenosa teške genetske bolesti ili anomalije.

Vladin nacrt zakona, koji bi do konca srpnja trebao doći u Narodnu skupštinu na raspravu, namjerava ukinuti te uvjete tako da će žene imati pristup oplodnji in vitro ili in vivo koju plaća sustav socijalne skrbi, prema sadašnjem tekstu nacrta zakona.

Thill je kritizirala nacrt zakona i upozorila na “moćni LGBT lobi u francuskoj Narodnoj skupštini“.

U izjavi u kojoj se objašnjava zašto Thill više nije prihvaćena kao članica stranke, LREM je dostavio popis izjava, intervjua, tweetova i izjava za medije koje su suprotne “općoj politici vlade” i javnim stavovima nekoliko ministara.

Njezino izbacivanje iz stranke također je bilo opravdano, navodi se u službenom priopćenju, jer je u nekoliko navrata rekla da se “homoseksualni i heteroseksualni parovi nalaze u različitim situacijama i da ih stoga ne treba podvrgnuti jednakom postupanju”.

Također je kritizirana zbog toga što je govorila protiv mlađeg ministra LREM-a, homoseksualca Gabriela Attala, koji je objavio svoju želju da dobije dijete kroz surogatstvo (trenutno ilegalno na francuskom tlu). Francuska aktivistička homoseksualna udruga “Stop homofobiji” već je zatražila njezino protjerivanje iz stranke.

Objašnjavajući da je tijekom prošle godine bila izložena “nevjerojatno nasilnom uznemiravanju” od strane svojih stranačkih kolega, dodala je kako je njezino isključivanje omogućilo da se potvrdi da Francuska “više nije demokratska”.

Komentirajući “En Marcheov” položaj u Nacionalnoj skupštini, Thill je dodala: “Nemamo protivljenja, imamo jednu stranku – upravo smo potvrdili kraj pluralizma. Iskreno, ova zemlja je u ozbiljno zabrinjavajućem stanju.”

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com