Nakon više napada u kojima ima mrtvih i ranjenih i za koje se sumnja da imaju islamističku pozadinu Francuska je proglasila najvišu razinu opasnosti od terorizma.

Troje ljudi ubijeno je u četvrtak nožem u crkvi u Nici, uključujući i ženu kojoj je odrubljena glava, priopćila je policija, a gradonačelnik je taj čin nazvao terorističkim. Do napada je došlo u blizini crkve Notre-Dame u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Francuske vlasti tvrde da je napadač u Nici više puta viknuo “Allahu Akbar”.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi potvrdio je da je osumnjičeni za napad uhićen i zahvalio je policiji na brzoj akciji. Motiv napada trenutačno je nepoznat, no Estrosi je izjavio kako se radi o terorističkom napadu.

 

Estrosi je najavio posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Nici. Zastupnici Nacionalne skupštine u Parizu su minutom šutnje izrazili solidarnost žrtvama. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je da stanovnici Nice “mogu računati na podršku Pariza i Parižana”.

Predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru oštro je osudio napad. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu proslave blagdana Mevlud”.

Mevlud je blagdan rođenja proroka Muhameda i slavi se ovaj četvrtak. Estrosi je dodao da su žrtve ubijene na “užasan način”. “Metode se, bez sumnje, poklapaju s onima protiv hrabrog profesora Samuela Patyja”, rekao je gradonačelnik Nice.

Napadi su dogodili nakon što su brojne muslimanske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, izrazile nezadovoljstvo jer je Francuska stala u obranu objavljivanja karikatura proroka Muhameda nakon stravičnog ubojstva profesora. Podsjetimo, 18-godišnji čečenski izbjeglica u Francuskoj obezglavio je profesora zbog slike koju je pokazao učenicima.

Novi napad u Avignonu

Još jedan napad dogodio se u Avignonu. Muškarac naoružan nožem nasrnuo je na grupu policajaca koji su patrolirali ulicama Avignona u Francuskoj. Policajci su otvorili vatru i ubili napadača.

Prema francuskoj radijskoj postaji Europe 1, muškarac je vikao “Allahu Akbar”.

U francuskom konzulatu u Saudijskoj Arabiji izboden čuvar

U francuskom konzulatu u Jeddi u Saudijskoj Arabiji uhićen je napadač nakon što je nožem nasrnuo na čuvara i izbo ga. Francusko veleposlanstvo u Rijadu priopćilo je da je ozlijeđeni čuvar prevezen u bolnicu i da nije u životnoj opasnosti.

Napadač u četrdesetima upotrijebio je hladno oružje, rekao je glasnogovornik lokalne policije Mohamed al-Gamdi.

“Napad na diplomatske prostore nikada ne može biti opravdan”, poručili su francuski diplomati i pozvali saudijske vlasti da istraže napad i osiguraju sigurnost Francuza u toj zemlji, piše Daily Mail.

Građani su zamoljeni da izbjegavaju područje napada. Specijalna policija i hitne službe su na terenu.

Veleposlanstvo je pozvalo na oprez sve Francuze u Saudijskoj Arabiji. Pariz je prethodno izdao upozorenja za Francuze u Turskoj, Bangladešu i Indoneziji.

Prosvjed i ispred francuskog veleposlanstva u Moskvi

Prosvjednici su se okupili i ispred francuskog veleposlanstva u Moskvi kojeg čuva policija.

Erdogan pozvao na bojkot francuskih proizvoda

Nezadovoljni su i u Turskoj. a predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi karikatura proroka Muhameda.

Kriza je izbila nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda, da će Francuska i dalje braniti pravo na takve prikaze.

Erdogan, koji je doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje”, optužio ga je u ponedjeljak da “predvodi kampanju mržnje” prema muslimanima.

Suočen s turskim kritikama, Macron je dobio potporu niza europskih dužnosnika.

Nakon stravičnog ubojstva profesora

Napadi su uslijedili u trenutku kada se Francuska još uvijek oporavlja od stravičnog ubojstva gimnazijskog profesora Samuela Patyja, kojeg je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla također dekapitirao nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin sazvao je hitni sastanak kako bi se procijenila sigurnosna situacija i rasporedile krizne jedinice. Do napada je došlo samo jedan dan nakon što je francuski ministar unutarnjih poslova upozorio da je teroristička prijetnja u zemlji vrlo velika, prenosi dnevnik.hr.

Darmanin je istaknuo da se Francuska mora nastaviti boriti protiv raširenog islamizma koji ideološki naoružava ljude.

Kao odgovor na napade motivirane islamizmom, vlada u Parizu je proglasila najvišu razinu opasnosti.

Francuska je velikodušno i nepromišljeno prihvatila mnoge migrante

Na nepromišljeni prihvat ekstremnih islamista upozorila je i Marine Le Pen, čelnica francuske populističke stranke National Rally. Ustvrdila je da država mora objaviti rat ideologiji islamizma koja je “glavni francuski neprijatelj”.

“Rat se vodi protiv nas i mi moramo pobijediti. Ne vodimo ovaj rat protiv države, već protiv ideologije: islamizma”, rekla je tijekom nedjeljnog nastupa u emisiji Le Grand Jury.

Ugledni francuski novinar i filozof Eric Zemmour također je istaknuo porast nasilja koji je u korelaciji sa sve većim dolaskom migranata.

“Masovna migracija u Europu predstavlja zamjenu stanovništva i završit će krvoprolićem”, upozorio je Zemmour govoreći na francuskom kanalu CNews.

Francuska je pretrpjela ekstremne demografske promjene tijekom posljednjih desetljeća, što se očituje u činjenici da više od 20 posto svih novorođenih nosi arapsko-muslimanska imena, ističe. U nedavnom se istupu Zemmour osvrnuo na zločine koje su počinili migranti.

“Čitavo francusko društvo ne pribjegava divljaštvu. Što je onda u pitanju? Mi znamo odakle divljaštvo dolazi. Mi svi znamo tko čini te napade. Mi znamo tko su to: 99,9% su djeca sjevernoafričkih i afričkih imigranata”, rekao je Zemmour, prema RAIR Foundation, koja je prevela njegove opaske iz emisije Face à l’Info.

“To ne znači da to rade svi imigranti iz Magreba i Afrike. Naravno da ne. Međutim, to znači da obično znamo tko su oni i znamo tko su njihove žrtve. Mi znamo da je žrtva Melanie i da se ubojice Melanie zovu Youssef ili tako nešto. Mi svi znamo sve to i također znamo kako mediji to ne žele prenijeti”, rekao je.

Izvor: narod.hr