Nakon što je jučer konstituiran Sabor, zastupnici su u četvrtak raspravljali o novoj 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković. O povjerenju Vladi, Sabor je glasovao odmah nakon završetka rasprave koja je počela u 10 sati, za što je potrebna većina svih zastupnika – odnosno 76 ruku, koliko ih HDZ ima sa partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformista i HNS-a. Nakon glasovanja, predsjednik i članovi Vlade svečano su prisegnuli.

23 sati

Sa 76 glasova za i 59 protiv iskazano je povjerenje Vladi Andreja Plenkovića, potpredsjednicima Vlade i ministrima, nakon čega je uslijedila prisega.

“U vaše i svoje ime čestitam predsjedniku Vlade, svim ministrima i ministricama i želim sretan rad. Stekli su se uvjeti za svečanu prisegu”, kazao je Jandroković.

22,54 sati

Zastupnik Miro Bulj osvrnuo se na žamor u sabornici te rekao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću:

“Vi ovdje pogodujete većini, a cijela sabornica se smije.”, rekao je Bulj komentirajući žamor koji je nastao nakon replike Nine Raspudića. Naime, Nino Raspudić je replicirao rekavši kako je došlo do povrede članka 231. jer su zastupnicu Mariju Selak Raspudić ometali prilikom izlaganja, odnosno smijali se dok je replicirala. Također, dodao je i kako i njega ometaju dok govori bez reakcije predsjednika Sabora.

22,50 sati

“Kolegice Orešković, vi vrlo lijepo izgledate s tom palicom, ali to ništa ne znači“, rekao je Jandroković Daliji Orešković koja je iskoristila sve svoje replike.

Na opasku oporbe da nisu dobili pismeni poziv na sastanak, Plenković je rekao da on pismene pozive ne šalje ni Macronu ni Merkel.

Sabina Glasovac se nasmijala. “Neki su od vas reagirali da neće doći, a nisu bili ni pozvani”, rekao je.

22,30 sati

Andrej Plenković se u 22,30 obratio zastupnicima u sabornici. Rekao je da će zastupnike poštedjeti govora od pola sata. I on se osvrnuo na “žetončiće”.

“Vrlo ružno je govoriti tako o zastupnicima koje su izabrali građani. HDZ nije razgovarao ni sa kime od vas 75 koji ćete glasati protiv ove Vlade”, rekao je.

Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na neformalni sastanak.

“Iznenadilo me ne zato što je pogodilo neku moju taštinu. Nego zato što znači da ili niste razumjeli ili imate a priori stavove. Ni jedno nije dobro”, kazao je.

“Hvala onima koji su nam dali podršku i ljude koji će biti u sastavu nove hrvatske vlade. Hvala i onima koji su izrazili i kritike i drugačije želje i planove, ja to poštujem, ali poštujem i volju hrvatskih građana i na izborima smo dobili određeni stupanj potpore hrvatskih birača. I u kampanji smo vodili različite strategije i različite stvari, neki su bili toliko smjeli da su uvjetovali tko će što biti u nekim drugim strankama, to je iskustvo koje je prije pet godina dovelo do pada Vlade i šteta što mnogi nisu izvukli pouku iz tog iskustva.

Radili smo u prošlom mandatu sve da se taj scenarij ne ponovi. Ali to neće proći sigurno u budućnosti. Oformili smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima ćemo provesti program s kojim smo se usuglasili.

Šteta da je dio rasprave otišlo na apstraktnu temu o tzv. žetončićima, to je ružan naziv. HDZ nije razgovarao ni sa kim od vas 76 koji ćete glasati protiv i to hrvatska javnost treba i mora znati. To da neki od vas niste bili spremni doći ni na neformalnu kavu nakon izbora zato da kažemo izazovna je situacija, gospodarska, financijska, zdravstvena, sigurnosna, niste to prihvatili i to me je dosta iznenadilo. Smatram da niste dobro razumjeli na koji način želimo funkcionirati. Cilj koji je pred nam je raditi na političkom programu koji nije više samo HDZ-ov, već i cijel parlamentarne većine i što je bitno za Hrvatsku iduće četiri godine.

Nastojat ćemo opravdati veliko povjerenje i dati sve od sebe s onim motivom s kojim se svaki čovjek motivira u svakom poslu”, poručio je premijer.

Prije glasanja zastupnika o novoj Vladi, svađa oko transfera u klubove, Bačić prozvao Anku Mrak Taritaš: “Prvi se žetončić već dogodio”

Branko Bačić iz HDZ-a osvrnuo se na izjavu Tomislava Tomaševića da je Vlada reciklirana.

“Da je ista, a ne reciklirana, opet ima legitimitet”, kazao je. Prozvao je i Hrvoja Zekanovića, rekavši da u prošlom sazivu ne bi bio u Saboru da nije bio na HDZ-ovoj listi. Govorio je i kako oporba cijelo vrijeme spominje žetončiće.

“Prvi se žetončić već dogodio. Samo ne na ovoj strani. Ali je Marijani Puljak i Daliji Orešković omogućeno 150.000 kuna. Nama ne smeta što je gospođa Anka Mrak Taritaš prešla u drugi klub. Ali nemojte nama to predbacivati”, rekao je i zaradio pljesak.

Ustala je Dalija Orešković koja je rekla da je Dario Hrebak bio na HDZ-ovoj listi, a nje u njihovom klubu.

Gordan Jandroković dao joj je opomenu jer se nije javila za riječ. Opomenu je dao i Arsenu Bauku.

Izvor: narod.hr