EPA/ALESSANDRO DI MEO / POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Rim u jednodnevni službeni posjet Italiji. Prije sastanka s talijanskim državnim vrhom, u Vatikanu ga je primio papa Franjo.

Nagađa se da bi taj susret mogao biti uvod u povijesni prvi posjet Svetog Oca Rusiji. Papa s Putinom želi razgovarati o smirivanju stanja u Ukrajini, gdje Rusija aktivno podupire separatiste. Ukrajina, točka prijepora između Rusije i Vatikana, bila je glavna tema razgovora koji su se održali u službenoj papinskoj knjižnici u Vatikanskoj palači, prenosi HRT.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je papi Franji na “vrlo sadržajnom” razgovoru koji je vodio s njim u Vatikanu.

Putin, koji se već dva puta susreo s Franjom, kasnio je sat vremena na sastanak. Na prvi susret 2013. kasnio je 50 minuta, a 2015., na drugi, sat vremena, što je neuobičajeno za svjetske čelnike koji se susreću s Papom.

“Hvala vam na vremenu koje ste mi posvetili”, kazao je ruski čelnik nakon 55 minuta razgovora uz pomoć dva prevoditelja.

“Bila je to veoma sadržajna, interesantna rasprava”, kazao je Franji dok je s njim razmijenjivao poklone.

Reproduktor videozapisa

Vatikan je priopćio kako su se razgovori vodili oko situacije u Siriji, Ukrajini i Venezueli.

Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji nije sudjelovao na tom susretu, kasnije su razgovarali s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i ministrom vanjskih poslova te države, nadbiskupom Paulom Gallagherom.

Franjo je Putinu poklonio svoju potpisanu poruku mira za ovu godinu i veliku grafiku Trga svetog Petra “kako ne bi nikada zaboravio Rim”.

Putin je Franji poklonio DVD s filmom o renesansnom slikaru i kiparu Michelangelu, u režiji ruskog redatelja Andreja Končalovskog, kao i velike pravoslavne ikone apostola Petra i Pavla.

Ruski čelnik će se susresti i s talijanskim predsjednikom i premijerom, pa će se u večernjim satima vratiti u Moskvu.

Papa je na posljednjem susretu 2015. pozvao Putina da učini “iskren i velik pokušaj” kako bi se postigao mir u Ukrajini i završili sukobi između vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku.

Susret je održan dan prije nego što će ukrajinski katolički čelnici doći u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji.

Prilikom posljednjeg susreta 2015. Papa je pozvao Putina da učini “iskrene i velike napore” kako bi se postigao mir u Ukrajini te da privede kraju sukob između ukrajinske vlade i proruskih separatista na istoku.

Napetosti u religijskoj zajednici u Ukrajini nastale su prošle godine kada je Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je stoljećima bila pod nadzorom Ruske pravoslavne crkve, proglasila autokefalnost i ustanovila nacionalnu crkvu. Rusija ne želi priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njezin autonomni status, tvrdeći da je taj potez bio motiviran više političkim nego vjerskim razlozima.

Putin je stao na stranu Ruske pravoslavne crkve te optužio vladu u Kijevu za očito miješanje u pravoslavlje u Ukrajini.

Papa Franjo je dosad posjetio brojne zemlje s prevladavajućom pravoslavnom populacijom. Posljednje su bile Rumunjska i Bugarska te Sjeverna Makedonija ranije ove godine.

Izvor: narod.hr/hina/hrt