Tafidini roditelji doveli su jučer svoju petogodišnju kćer u bolnicu Gaslini u Italiji, gdje ju je dočekao CitizenGO. Na tiskovnoj konferenciji koja se održala majka se zahvalila na podršci koju joj je pružila Međunarodna platforma, a zatim je razgovarala s direktoricom Citizen GO kampanje za Veliku Britaniju i Irsku Caroline Farrow. Pored toga, predsjednik CitizenGO-a Ignacio Arsuaga dostavio je majci kompilaciju poruka podrške.

“Večeras ću ih pročitati u Tafidi”, poručila je majka Shelina Begum.

Na sastanku koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, građani koje je okupico CitizenGo djevojčicu su dočekali s velikim transparent s kojim su se Tafidini roditelji slikali, prilikom ulaska u bolnicu Gaslini.

“Emotivno sam iscrpljena”

Za Shelinu Begum to je iskustvo „iscrpljujuće“, no zahvalila se na podršci kao i kampanji Citizen GO koja im je pružila potporu da djevojčicu prebace u Italiju gdje će nastaviti liječenje.

> Malena Tafida koju su britanski liječnici htjeli skinuti s respiratora, danas putuje u Italiju na liječenje

> Visoki sud u Britaniji spriječio eutanaziju: Malena Tafida može se liječiti u Italiji

> Slučaj malene Tafide dignuo na noge Britaniju: Liječnici odlučili eutanazirati 5-godišnju djevojčicu, iako pokazuje znakove oporavka

Podsjetimo, Tafida je pretrpjela krvarenje s težim posljedicama, a prognoza britanskih liječnika bila je pesimistična, no činjenice su pokazale da petogodišnje djevojčica održava stupanj svijesti i da joj je potreban samo respirator.

Neslaganje između roditelja i liječnika bilo je toliko da su se međusobno tužili pred britanskim sudom: liječnici su htjeli Tafidu skinut s respiratora što bi ju usmrtilo, a roditelji su je željeli poslati na liječenje u Italiju.

CitizenGO je stoga odmah pokrenuo kampanju za prikupljanje potpisa kojih je prikupljeno čak 279.000, a također su organizirana molitve za Tafidu u Londonu, Madridu, Argentini, Kolumbiji, Francuskoj, Njemačkoj Poljskoj i SAD-u, gdje su građani pokazali brigu za položaj ove obitelji. Čak je i predstavnik međunarodne platforme pred UN-vim Vijećem za ljudska prava govorio o ovom slučaju.

Izvor: narod.hr/CitizenGO