Prosvjedi su u Čileu postali su nasilni nakon što su se tisuće sukobile na ulicama Santiaga s policijom, obilježavajući godinu dana od masovnih ljevičarskih prosvjeda. Policija je u nedjelju koristila suzavac i vodeni top za rastjerivanje gužve u glavnom gradu i smirivanje prosvjednika.

Skup je organiziran uoči referenduma o promjeni čileanskog Ustava donesenog u doba vojne diktature Augusta Pinocheta.

Prosvjedi su započeli mirno, da bi kasnije došlo do eskalacije nasilja na više lokacija. Tako je u podmetnutom požaru potpuno izgorjela crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi u blizini Plaze Italije gdje se održavao glavni prosvjedni skup i jedna je od najstarijih u gradu. Na Twitteru se ubrzo pojavio i video koji prikazuje trenutak rušenja zvonika crkve u plamenu.

Snimke prikazuju i prosvjednike koji kamenjem i vatrenim kuglama gađaju policajce prenosi news.sky.

Kako javlja UCA news, ranije je zapaljena i druga crkva, posvećena sv. Franju Borgiji.

Podsjetimo, Čile je bio pogođen nasilnim prosvjedima prošle godine između 18. listopada i 30. studenoga, koji su paralizirali glavni grad. U prosvjedima je stradalo najmanje 30 ljudi.

Prosvjedi su nedavno opet izbili uoči referenduma 25. listopada na kojemu Čileanci odlučuju žele li novi Ustav, jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.

Američki Crux javlja kako je najmanje pet osoba uhićeno zbog podmetanja požara u jednoj od crkvi te da su prosvjednici iznosili kipove i druge predmete iz sakralnih građevina, palili ih ili koristili za barikade. I prošle su godine uništena brojna vjerska umjetnička djela te crkvene klupe.

“Nasilje je zlo i tko god sije nasilje žeti će uništenje, bol i smrt”, izjavio je u nedjelju nadbiskup Santiaga Celestino Aos te pozvao na prestanak nasilja.

Izvor: narod.hr