Ove nedjelje je u knjizi mučeništva našeg naroda zapisan zločin nad mještanima mjesta Zrin kojeg u zajedništvu počiniše partizani i četnici 1943 godine pobivši više od dvjesto mještana,među njima i djecu,a najmlađa žrtva je bilo dijete staro petnaestak dana.
Djeca su naše istinsko blago. Djeca su naša budućnost. Ukoliko djecu dobro odgojimo ne trebamo se bojati za svoju budućnost. Zato se oko odgoja djece u našim školama često lome koplja. Vidjeli ste neki dan natpise po medijima o molitvi u jednoj školi u našoj nadbiskupiji. Nazivaju to diskriminacijom,a ravnatelja mrtvozornikom obrazovnog sustava. Samo napominjemo da u toj školi oko 90 posto djece pohađa vjeronauk! Znači,onih deset posto trebalo bi imati veća prava nego ovih devedeset posto. Djecu ne bi trebalo dijeliti, za molitvu se najvjerojatnije znalo i slobodna volja roditelja je bila hoće li biti na toj molitvi ili ne sa svojom djecom. Ali od svećenika i u molitvi sigurno nisu ništa loše čuli.
Dragi prijatelji svjesni ste da živimo u vremenima kada nam se pokušavaju nametnutiu razne nove ideologije. Kada se našu djecu nastoji oteti roditeljskom odgoju. Cjelodnevni boravak u školama je preotimanje roditeljskog odgoja. Cjelodnevni rad od 9 do 17 ili od 8 do 16 sati jest uništavanje volje roditeljima za rad sa svojom djecom. I onda im se nudi „spas“ u cjelodnevnom boravku. Ma bravo! Zašto se zaposlenim roditeljima ne omogući pristojno primanje, majci koja želi biti kući i odgajati dijete pristojna naknada za to? Zar odgoj nije najveći i najodgovorniji posao koji postoji?
Velika je stoga odgovornost na nama vjernicima. Pozvani smo mijenjati ovo društvo na bolje. Svatko na svoj način. U svome okruženju, na radnome mjestu. Na izborima kada glasujemo. Mi koji se amaterski bavimo medijima također. Sve će nas Bog na kraju pitati što smo radili i što smo poduzimali za vrjeme svojeg života. Ako bezbožnika ne opomeneš, krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke,poručuje nam Gospodin. Naša šutnja bit će naš najveći grijeh zbog kojega ćemo odgovarati. Isus upućuje učenike kako postupiti kada vide da netko ide zlim putem. »Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.“ U današnjem Evanđelju vidimo da je Isus svojim učenicima, a preko njih biskupima , svećenicima i svima nama dao veliku odgovornost. Što viši „položaj“ veća odgovornost. Ali tiče se svih nas. Zato budimo odgovorni vjernici, odgajajmo našu djecu u katoličkom i vjerničkom duhu, dajmo im dobar primjer jer iz primjera se najbolje uči.
Imali smo danas zaziv Duha Svetoga povodom početka nove školske i vjeronaučne godine. Djeca su prinijela prigodne darove,a mali miovci su pjevali. Svoj djeci, njihovim roditeljima, odgojiteljima i osoblju koje radi u obrazovanju ovim putem želimo uz Božju pomoć uspješnu školsku godinu. Mir vam i dobro!