Kao i inače na prvu nedjelju po blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici župe Komin slavili su 18. rujna misu ispred zavjetne kapele Uzvišenja Svetog Križa na Galičaku na ušću Neretve, gdje se misa slavi samo jednom godišnje.

Misu je predslavio župnik u Kominu don Dražen Dukić.Ljudi koji služe bogatstvu obično upadaju u svih sedam glavnih grijeha – oni onda ne mogu služiti Bogu!… Oni koji služe Bogu žive od deset Božjih zapovijedi i nemaju drugih bogova osim Gospodina Boga – ne psuju, idu redovito nedjeljom i blagdanima na svetu misu da se podsjete na svoje slabosti, pogreške, i da ih isprave… Oni koji služe Bogu – poštuju svoje roditelje, ne ubijaju, ne žive razvratno, ne kradu, ne kleveću nikoga, poštuju svoje supružnike i nemaju želje krasti tuđe stvari, vrše i Kristovu zapovijed ljubavi – ljubi Boga nada sve, a bližnjega kao samoga sebe – pojasnio je u homiliji don Dražen.

Dodao je da im je na prvom mjestu Bog, drugom bližnji a na trećem oni sami, te da žive primljene sakramente. „Oni koji služe Bogu, slijede Isusa Krista, a ne koji ga napuštaju, ako tome dodamo još sedam darova Duha Svetoga, možemo dobiti jasnu sliku o današnjem evanđelju: ‚Nije moguće služiti Bogu i bogatstvu. Kao kršćani trebamo služiti Bogu, ne bogatstvu!‘ – poručio je.

Kad se malo vratimo u povijest, mnogi kršćani, vjernici, živjeli su u vremenima koja su bila teška, nekima preteška, i u tim teškim vremenima znali su nositi svoj križ, jer, snaga im je bila u križu raspetog uskrslog Krista, zato je križ jedina nada našega života. U križu je spasenje, u križu je život, bez križa nema spasenja – naglasio je propovjednik.

„Na žalost, mnogi bi htjeli živjeti bez križa, mnogima križ smeta, jer im križ govori kako trebaju živjeti, kako se trebaju žrtvovati, poštivati bližnjega svoga, kao trebaju praštati. Mnogi hoće Krista bez križa, a neki križ bez Krista. U Kristovu križu, naša je sloboda, križ je slika naše vjere, nade i ljubavi. Neka Krist raspeti na križu bude i ostane naš put, istina, naš život!, zaključio je don Dražen.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Kominski pivači.

Nakon mise, slavlje je nastavljeno druženjem uz domjenak u organizaciji Hrvatskoga katoličkog zbora „MI“ i župe Komin.