Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Iako učionice širom Australije koriste digitalne udžbenike, jedna škola u Sydneyu proglasila je završetak ere e-udžbenika te se vratila staromodnoj tiskanoj verziji jer poboljšava razumijevanje gradiva i smanjuje smetnje i ometanje tokom učenja, piše Sydney Morning Herald.

U proteklih pet godina, osnovna i srednja škola Reddam House koristile su e-udžbenike na iPadima, no učenici su konstatno isticali kako su preferiraju udžbenike nad tabletima.

Nastavnici su također primjetili da iPadi odvlače pažnju te nisu pridonijeli tehnološkim vještinama učenika, što je navelo školu da objavi da učenici ne smiju više koristiti digitalne udžbenike i da se umjesto toga moraju vratiti na tiskana izdanja udžbenika.

“Lakoća navigacije kroz udžbenika jednostavnija je s tiskanim primjerkom udžbenika. Vjerujem da bolje uče što više čula koriste u istraživanju, čitanju i pisanju bilješki”, kazao je ravnatelj Dave Pitcairn.

I nastavnici privatnih škola koje se redovito nalaze na listama najboljih, sve češće komentiraju kako se tableti ometaju učenje.

Dr. Margaret Merga, viša predavačica na sveučilištu Edith Cowan, rekla je kako je analiza svih istraživanja razlika u formatima knjiga pokazala da se razumijevanje poboljšava kada se informacije čitaju na papiru, a ne u digitalnom formatu.

>HDZ-ova ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje povukla izjavu o odgađanju ‘Škole za život’ nakon pisma Blaženke Divjak?

>Liječnici upozoravaju: Zbog pretjerane uporabe mobitela i računala djeci prijeti čak i sljepoća

>Roditelji oprez: Za bolje kognitivne sposobnosti djeca smiju uz zaslon provesti manje od 2 sata na dan

Istraživanje o tome zašto mladi više vole tiskane udžbenike pokazuju da kod njihovog korištenja postoji veći komfor te se je lakše zadržati na pročitanom tekstu.

Studija Sveučilišta Maryland iz 2017. godine utvrdila je da postoji mala razlika u dva formata kada su učenici pitani o općim temama teksta, ali je tiskana verzija mlade učinila sposobnijima odgovoriti na specifična pitanja.

Divjak smatra da bi učenici trebali biti na tabletima i u školi i kod kuće

S druge strane ideja obrazovne reforme ministrice Blaženke Divjak uključuje uvođenje tableta za sve učenike u školama kao i njihovo svakodnevno korištenje na nastavi i izvan nje.

Po ministrici je veliki problem što se prvo slušaju predavanja, a zatim nekim učenici ne znaju riješiti zadaće, stoga smatra da bi učenici mogli gledati video predavanja prije škole, a u školi bi se odgovaralo na pitanja.

HDZ-ova ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak-Stamać nedavno je ustvrdilaa je kako su učenici definitvno spremni za digitalizaciju, pogotovo zato jer su to generacije koje su se srodile s tabletima i računalima od malena.

Izvor: narod.hr/Sydney Mornign Herald