Foto: fah

“Razgovarat ćemo o Stepincu, koji je blagoslovio stradanje Srba, njih 500.000 u logoru u Jasenovcu, u čijem sistemu je bio i logor za djecu, što znači da su to bile tvornice smrti”, ustvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, čelnik takozvane Republike Srpske ponavljajući jedan od velikosrpskih mitova o broju stradalih u jasenovačkom logoru.

“Brojka od 500.000 o kojoj Dodik govori je zbroj svih žrtava za vrijeme Drugog svjetskog rata, na području cijele Jugoslavije“, upozorio je nedavno istraživač Roman Leljak.

> Roman Leljak u Bujici: ”Poslijeratne hrvatske žrtve glavni su razlog zašto su na području Jasenovca zabranjena iskapanja”

> Stipo Pilić: Na službenom popisu stradalih u Jasenovcu nalaze se i žrtve Križnog puta

> Lozo: ‘Srbi su, kao četnici i partizani, počinili genocid nad Hrvatima, a onda izmislili hrvatski genocid nad Srbima’

Milorad Dodik je za Kurir kazao dalje kako će razgovarati o svim političkim i vjerskim temama.

“Teme su trenutačna situacija u BiH, međusobni odnosi između Vatikana, kao države, i BiH. Naravno, i odnosi između Katoličke crkve i BiH, u tom pogledu ćemo razgovarati o trenutnim pitanjima položaja kršćanske zajednice ovdje u BiH, pa time i pravoslavne zajednice. Razgovarat ćemo o nekim aktivnostima koje smo pokrenuli vezano za obilježavanje genocida u Jasenovcu”, tvrdi Dodik.

>Trumpov čovjek slušao kako su uz pomoć bl. Stepinca Židovi preživjeli Jasenovac: ‘Nadam se da će se o ovoj priči čuti i u svijetu’

> Povjesničar Stjepan Lozo: ‘SPC izravno stoji iza besramne klevete Hrvata za genocid nad Srbima’

> Tko je Gideon Greif – istraživač koji o kanonizaciji Stepinca kaže da je zločin?

“Prenijet ću mu već poznati stav. Reći ću mu, naravno, ono što je istina – da je on bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje Srba, najmanje njih 500.000 u logoru u Jasenovcu. Govorit ću u pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnjusnijih zločina koji se dogodio, imajući u vidu činjenicu da je u sistemu logora Jasenovac bio i logor za djecu, što govori o tome da su to bile tvornice smrti koje su bile usmjerene čak i na najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice”, tvrdi Dodik.

Prognani Hrvati područja ‘RS’ povodom najave Dodikova posjeta Papi: “On čini sve da ne dođe do ekumenizma, tolerancije, poštivanja ljudskih prava i suživota”

Podsjetimo, početkom mjeseca povodom Dodikove najave susreta s papom Franjom oglasila se prognanička udruga s područja Banjolučke regije.

“Znamo da je Sveti Otac i po svojoj službi, a i kao osoba, istinski otac koji prima otvorena srca one koji žele doći i čuti njegovu poruku koja uvijek usmjeruje na put dobra. Očinski je čin primiti svakog čovjeka pa i najvećeg grješnika. Ipak, izražavamo duboko žaljenje da u pripremu ovog pohoda, ako je do njega uopće trebalo doći, nisu snažnije uključeni najviši predstavnici Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koji najbolje poznaju stanje svojih biskupijskih zajednica. Zar se treba plašiti da i ovom prigodom iziđe na vidjelo tužna istina o teškom životnom položaju preostalih Hrvata i katolika koji su gotovo istrijebljeni jer ih je, od prijeratnih više od 200 tisuća, danas u entitetu RS, prema crkvenim podacima, samo oko 8.860. (…)

> (VIDEO) Prognani Hrvati područja ‘RS’ povodom najave Dodikova posjeta Papi: ‘Dodik nikada nije izrazio žaljenje zbog protjerivanja više od 200 tisuća katolika’

Kao pripadnici žive prognane katoličke Crkve s područja Banjolučke biskupije nikada do sada u 16 godina vladavine Milorada Dodika nismo čuli da je izrazio žaljenje zbog brutalnog i nasilnog protjerivanja više od 200 tisuća katolika s područja današnjeg entiteta RS. (…)

Pročitali smo u tisku da Dodik neće s papom Franjom „razgovarati o političkoj situaciji u BiH niti će lobirati za politička događanja u Bosni i Hercegovini“ nego da će „razgovarati o ekumenizmu, toleranciji, poštivanju i suživotu…“ Zar da se s gospodinom Dodikom razgovara o ovim temama kada ga svi u Bosni i Hercegovini i šire vrlo dobro poznaju kao čovjeka koji čini sve da ne dođe do ekumenizma, tolerancije, poštivanja ljudskih prava i suživota.”, poručuju iz Udruge prognanih Hrvata banjolučkog kraja Nazaret Zagreb i Udruge Dom Briševo Dobri Sesvete u povodu posjeta predsjedatelja predsjedništva BiH Milorada Dodika papi Franji.

Izvor: narod.hr