Foto: GettyImages

Industrija pobačaja ne želi priznati da nerođena djeca mogu preživjeti pobačaj. Nazivaju to mitom i pretvaraju se da se to ne događa – ali se događa. A ono što se događa kada djeca prežive pobačaj je zastrašujuće. Prečesto ih se ostavlja da umru, bez utjehe ili samilosti, same, u hladnoći i u boli. Upravo se to dogodilo i u Poljskoj, gdje je nerođeno dijete dijagnosticirano sa sindromom Down bilo žrtva neuspjelog pobačaja, a potom je ostavljeno da umre, plačući gotovo sat vremena, dok liječnici nisu učinili ništa da mu pomognu, navodi LifeSiteNews.

Liječnici i medicinsko osoblje u bolnici Svete obitelji u Varšavi u Poljskoj ostavili su dijete da umre nakon neuspjelog pobačaja, tvrde lokalni mediji, koji detaljno opisuju stravičan prizor.

Dijete se rodilo živo 7. ožujka 2016. u 24. tjednu, nakon neuspjelog pobačaja. Kako navode svjedoci, plakalo je i vrištalo sat vremena prije nego što je umrlo, priopćeno  je u programu televizije Republika.

Medicinsko osoblje nije ni na koji način pokušalo pomoći djetetu.

Glasnogovornica bolnice Dorota Jasłowska-Niemyska objasnila je da je pacijentica na kraju 23. tjedna trudnoće došla u bolnicu, a njeni medicinski testovi sugerirali su da dijete ima sindrom Down. Bolnica tvrdi da je sve što se dogodilo nakon toga bilo prema zakonu i medicinskim postupcima. Poštivalo se dostojanstvo pacijenta i dostojanstvo fetusa, nastavila je.

U Poljskoj je pobačaj nezakonit – osim ako je život majke u opasnosti, u slučajevima silovanja u prvom tromjesečju ili ako dijete ima „težak i nepovratan hendikep ili neizlječivu i po život opasnu bolest“. U trećoj mogućnosti dijete može biti pobačeno do fetalne održivosti (mogućnost preživljavanja fetusa izvan maternice). Ali održivost nije izričito definirana, pa može doći do pobačaja u kasnijoj fazi trudnoće – sve dok se nerođeno dijete smatra hendikepiranim. To je užasan zakon koji diskriminira ljude zbog “zločina” hendikepiranosti.

Dijete u 24. tjednu trudnoće nedvojbeno je u granicama fetalne održivosti. U 24. tjednu dijete doseže 50-postotnu šansu za preživljavanje, ali i djeca koja su bila mlađa od 24 tjedna su preživjele. Nedavno istraživanje pokazalo je da sve više nerođene djece preživi u 23. tjednu trudnoće, a istraživanje prije toga otkrilo je da djeca u dobi od 22 tjedna mogu preživjeti uz pravilno liječenje. Najmanje je dvoje djece preživjelo u dobi od 21 tjedna. Amilia Taylor i James Elgin Gill obojica su rođeni u 21. tjednu i preživjeli su, a sada su zdravi i napreduju.

Nažalost, industrija pobačaja ne brine puno o znanosti i fetalnoj održivosti. Također ne zanima ih njihova zakonska obveza da pruže medicinsku skrb novorođenoj djeci koje prežive abortus. Istraga Live Action-a nazvana „Nečovječnost: Abortus u visokoj trudnoći“ otkrila je istinu: liječnici koji vrše pobačaje diljem SAD-a ostavili bi djecu da umiru ako prežive neuspjeli pobačaj, bez pružanja bilo kakve medicinske skrbi.

Što se tiče Poljske, katolički svećenik Ryszard Halwa poziva da navedena bolnica bude optužena za zločin. Ako dijete preživi pobačaj i rodi se, pravno se smatra djetetom i treba mu pružiti medicinsku njegu koja je potrebna da mu se spasi život. Bolničko osoblje to nije učinilo i trebaju snositi odgovornost.

Izvor: narod.hr