Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U tiskanom izdanju Jutarnjeg lista 15. rujna na naslovnoj stranici objavljena je fotografija najmlađe žrtve koronavirusa u Hrvatskoj. Jutarnji list ne samo da je objavio identitet žrtve i privatnu fotografiju iz bolnice – suprotno željama naše obitelji, već su koristili i njegov zadnji status, objavljen na privatnom profilu na društvenoj mreži, kako bi od osobne tragedije i gubitka voljene osobe profitirali.

Jutarnji je otkrivanjem identiteta te iznošenjem osobne i obiteljske situacije, narušio privatnost i obitelj izložio dodatnoj traumi i boli nakon iznenadnog gubitka, a potrebno je naglasiti i bez pristanka za otkrivanjem identiteta.

Pitanje novinarima i urednicima Jutarnjeg koji su dozvolili objavu članka koji stigmatizira našeg preminulog – zašto naša obitelj u ovim teškim trenucima, nema pravo na privatnost i dostojanstven oproštaj od preminulog člana čija je fotografija u krupnom planu zauzela vašu naslovnicu?

Je li otkrivanje identiteta žrtve interes javnosti?

Kodeks časti hrvatskih novinara kaže kako „novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obvezan poštivati svačije pravo na privatnost. Posebna se pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnom tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima“.

Objavljivanje podataka koji narušavaju nečiju privatnost, bez njegove privole, mora biti opravdano interesom javnosti koji u ovom slučaju ne postoji, jer je javnost pravodobno obaviještena od strane Stožera zajedno sa detaljima koji su od interesa javnosti.

“Preminula osoba je imala komorbiditete. Iste ne komuniciramo kako se ne bi pojavila mogućnost otkrivanja identiteta preminule osobe.”, naveli su na službenom Twitter profilu.

U želji za profitom, pored otkrivanja identiteta, Jutarnji je u naslovu koristio senzacionalističke i stereotipne izraze bez suosjećanja za članove uže obitelji, među kojima je i malodobno dijete, kao i teško bolesni stariji članovi: “tragičan podsjetnik na podmuklu ćud još neistraženog virusa”, “najmlađa žrtva korone” te iznosio neprovjerene medicinske dijagnoze. Također, korištene su i fotografije, koje je naš prerano preminuli i voljeni suprug, brat, sin i šogor podijelio privatno svojim prijateljima na društvenoj mreži kako bi ih obavijestio o svom oporavku.

Najviše tužbi ima Hanza media (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Sportske novosti)

Jutarnji list nalazi se u vlasništvu Hanza medije, protiv kojih je pokrenut niz tužbi zbog neetičnog izvještavanja. HND je sredinom svibnja ove godine izvijestio kako se protiv ove medijske kuće vodi najviše tužbi – “čak 502, teških u prosjeku 100 tisuća kuna”.

> Prof. dr. sc. Matko Marušić: Jutarnji list objavljuje poluistine, a poluistine nisu pola istine, nego laži

> Što su činjenice, a što izmišljotine u članku JL o djevojčici koju su ‘istjerali i odbili pričestiti’?

> Hod za život demantira neistine iznesene u Jutarnjem listu

Privatnost kao ljudsko pravo utvrđeno je u nizu međunarodnih dokumenata: u članku 12. Opće deklaracije o ljudskim pravima, članku 17. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, članku 8.1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i članku 7. Povelje o temeljnim pravima Europske unije.

U vrijeme najveće boli, oduzeto nam je ovo neotuđivo ljudsko pravo. Pitamo se, s čijim ovlaštenjem?

Novinarka Narod.hr-a

Izvor: narod.hr