Zadarska nadbiskupija uputila je 22. veljače demantij na članak „Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret“ objavljen u dnevniku Jutarnji list. Demantij Zadarske nadbiskupije prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
Zadarska nadbiskupija demantira i u cijelosti odbacuje niz netočnih navoda objavljenih u članku na portalu Jutarnjeg lista ‘100 posto’, u četvrtak 21. veljače, pod naslovom: „Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret“ čija je autorica Mia Mitrović. Članak je, a reagiramo na njegov prvi dio koji se odnosi na nadbiskupa Puljića, zlonamjerno koncipiran te neargumentirano i neprofesionalno napisan. Žalosno bi bilo kada bi takvo ‘pisanje’, odnosno neistinito podmetanje i serviranje laži, bilo standard u radu svih novinara, odnosno novinarske struke. U tom smislu, taj članak je negativan primjer i iznimka, a ne pravilo.

Na početku članka novinarka Mitrović donosi ‘ocjenu’ djelovanja nadbiskupa Puljića u slučaju don Nedjeljka Ivanova, svećenika Zadarske nadbiskupije kojemu je 2014. g. Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji utvrdio moralnu i kaznenu odgovornost za počinjenje pedofilije, a postupak je pokrenut upravo na promptnu reakciju i inicijativu nadbiskupa Puljića.

Mitrović svoj članak ne temelji na činjenicama, faktima koji su se stvarno dogodili u reagiranju nadbiskupa Puljića u tom slučaju, nego iznosi, valjda, (možda), svoje ili nečije (tadašnje) subjektivne dojmove i procjene koje u potpunosti odudaraju od realnosti i koraka koji su poduzeti u odvijanju toga slučaja za kojega je, nažalost, na civilnom sudu bila nastupila zastara.

Čim je, od strane žrtve, saznao za to zlodjelo, mons. Puljić krenuo je sa svojom prijavom slučaja u pravni proces utvrđivanja odgovornosti Ivanova i pravovremenu obaviještenost nadležne Kongregacije u Vatikanu.

U onome što je bilo do nadbiskupa Puljića, nadbiskup je osobno sve učinio i odmah po saznanju za taj slučaj, u cijelosti postupio sukladno uputama Kongregacije.

Srećom da postoji arhiva, pa se upisom izjava mons. Puljića u svezi toga slučaja na Internetu, može vidjeti što je već tada govorio nadbiskup Puljić o pedofiliji, jasno je i odlučno nazivajući „zločinom koji ne može zastarjeti“.

U tom vidu, sasvim je neutemeljena podvala novinarke Mitrović, kako je „nadbiskup svoju retoriku okrenuo za 180 stupnjeva“. Retorika i postupanje mons. Puljića bili su podudarni onda i nema nikakve promjene rezolutnog stava kojim mons. Puljić osuđuje pedofiliju u Crkvi onda i sada. Kada se to dogodilo u Zadarskoj nadbiskupiji, svojom je reakcijom i radnjama na svim za to potrebnim razinama i u fazama postupka to i konkretno potvrdio.

Žalosno je da portal koji se naziva ‘100 posto’, ne nudi ujedno i 100 posto istinitosti i činjenične obrade teme kojoj pristupa, tim više što sama novinarka Mitrović sebe ispod svojih članaka opisuje ovako: „U Newsu se bori za istinu i pravdu“.

U ovom slučaju, daleko od ideala kojega je odredila i koji bi trebao krasiti svako djelovanje, pa i novinarsko, istini i pravdi Mitrović nije bila u službi, tim više što bi trebala biti svjesna odgovornosti za javnu riječ, jer, sama novinarka Mitrović piše, „da je pero oštrije od mača“.
U tom je članku novinarka napisala 100 posto neistine i insinuacija koje prozirno, i kao da arhive izjava nema, ukazuju na unaprijed zauzeti stav animoziteta prema svemu što se događa u Crkvi, pa i kada je to pozitivno ili u ovom slučaju, kada je zločin svećenika Ivanova mons. Puljić osudio i u pravni proces svojom inicijativom po osobnom saznanju za njega od strane žrtve, odmah pokrenuo. Nije točno da je nadbiskup Puljić „relativizirao zlodjelo don Nedjeljka Ivanova“.

Nadbiskup Puljić je u ožujku 2012. g. pred cijelom javnošću na Konferenciji za medije sazvanoj povodom toga slučaja, što također i dodatno potvrđuje nadbiskupovu otvorenost prema javnosti i spremnost da odgovori na pitanja, ponovio da „podržava beskompromisno nastojanje Pape da se rasvijetle takvi slučajevi, zbog žrtava nasilja i zbog dobra i ugleda same Crkve’, kao i da surađuje s policijom.

Na konferenciji za medije mons. Puljić više puta tada je istaknuo: „Ne kanim zataškavati. I budite sigurni, neću ništa zataškavati. Crkveni stav ne trpi nikakvu toleranciju u području iskorištavanja maloljetnika“.

I spomenuti članak, nažalost, potvrđuje, kako je nekima ipak ‘važnija’ unaprijed određena osuda cijele Katoličke Crkve, pa i u slučaju kada proceduralno i pravno, moralno i pokajnički ispravno postupa. Takav pristup, nažalost, omogućuje da milijuni drugih seksualnih zlostavljača djece diljem svijeta neometano i od javnosti zaštićeno čine „zločine protiv čovječnosti“, kako mons. Puljić naziva pedofiliju, a koja se u 98 % slučajeva događa izvan struktura Crkve.

Nadbiskup Puljić i onda je i sada poziva sve dijelove društva i vlasti koje imaju represivne i civilne sudske mjere u zajedničku borbu protiv zločina pedofilije i zaštite najugroženijih u svim dijelovima društva, gdje god se ono događalo. Stoga je žalosno da je članak poput toga novinarke Mitrović, napisan ‘navijački’ i nekorektnim pristupom, da se iskrivljuje stvarnost i osuđuje Crkvu i biskupa i u situaciji kada je, u ovom slučaju nadbiskup Puljić, jasno postupio, odmah po saznanju reagirao i od početka se očitovao u prilog poštovanja prava i dostojanstva žrtve. To nedvojbeno potvrđuju izjave i postupanje nadbiskupa Puljića od početka do završetka procesa u slučaju Ivanov. Štoviše, nadbiskup Puljić je i u više drugih prigoda, izvan i unutar Crkve, čvrsto, neustrašivo, jasno i nedvosmisleno osuđivao pedofiliju i zagovarao stopu nulte tolerancije prema počiniteljima toga zločina. A kada se taj slučaj, nažalost, dogodio i u njegovoj, Zadarskoj nadbiskupiji, svoje riječi, načelo i opredjeljenje potvrdio je i vlastitim djelom, navodi se u demantiju Zadarske nadbiskupije.

IKA