SPLIT (IKA)

Na konferenciji za novinare u Kliničkom bolničkom centru Split u ponedjeljak 27. svibnja predstavljen je endoskopski stup i oprema za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju.

Slikovni rezultat za Dar Splitsko-makarske nadbiskupije Klinici za dječju kirurgiju

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik ravnatelja KBC-a Split doc. dr. Krešimir Dolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju dr. Zenon Pogorelić, te nekoliko donatora među kojima i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Naime, Splitsko-makarska nadbiskupija je, u sklopu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji od 10. do 16. rujna 2018., uspješno provela humanitarnu akciju „Obitelji za najmanje” u sklopu koje je prikupljeno 620.000 kuna.

Prikupljenim iznosom kupljen je uređaj endoskopski stup, a donacijama ostalih dobročinitelja R.T. Centar, Obzor d.o.o., grad Trilj, općina Marina te nogometaš Nikola Kalinić, nabavljena je i sva potrebna oprema za endoskopsku kirurgiju kakva se koristi u najboljim europskim centrima, čime će biti omogućeno da se kirurški zahvati obavljaju na najsuvremeniji i najsigurniji način. Ukupna vrijednost donacije je 1.000.000 kuna.

Doc. dr. Krešimir Dolić prenio je pozdrave i zahvalu ravnatelja splitskog KBC-a prof. prim. dr. Julija Meštrovića koji je bio spriječen prisustvovati konferenciji zbog službenih obveza. Uputio je zahvalu svim donatorima, a posebno Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i svim obiteljima koje su sudjelovale u prikupljanju novca za najdragocjenije članove svake obitelji – djecu. Izrazio je radost što vrhunski stručnjaci koji rade pri splitskom KBC-u sada imaju i vrhunsku aparaturu koja će sigurno doprinijeti da još kvalitetnije i uspješnije obavljaju svoj hvalevrijedan posao.

Sam uređaj, njegovo funkcioniranje i novitete koji s njim dolaze predstavio je dr. Zenon Pogorelić, naglasivši da taj uređaj omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije koja izaziva najmanje oštećenja. Prednost ove kirurgije je što pacijent najmanje trpi, kirurški zahvat je kraći, oštećenje tkiva manje, komplikacije su rjeđe, bol je manja, a oporavak brži. Naglasio je da djeca kraće borave u bolnici, brže se oporave i vrate svakodnevnim životnim aktivnostima, a nije zanemariv ni kozmetički efekt koji je izvrstan. Podsjetio je da KBC Split posjeduje već jedan takav uređaj star 20 godina i njegove tehničke karakteristike su daleko ispod onih koje posjeduju uređaji novije generacije. Godišnje se ovim uređajem operira oko 350 djece, od toga je oko 50 djece mlađe od pet godina života te barem 20-ak djece novorođenačke dobi, a „u proteklih mjesec dana otkada je novi uređaj stigao u splitsku bolnicu operirano je 30-ak djece“, kazao je dr. Pogorelić.

„Radosni smo što smo Susretom hrvatskih katoličkih obitelji mogli učiniti nešto dobro. Obitelj je naše opće dobro i naše obitelji su učinile ovu lijepu stvar. Posebno mi je drago što je ova donacija bila usmjerena prema našim najmanjima jer oni su naša budućnost. Od srca želim da vi oni kojima je potrebno ovakvo liječenje narastu veliki i budu zdravi“, kazao je nadbiskup Barišić i zahvalio svima koju su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

Humanitarna akcija „Obitelji za najmanje” trajala je od 29. kolovoza do 1. listopada 2018. godine. Novac se skupljao putem donatorskog telefona na br. 060 9000 (cijena poziva bila je 6,25kn), uplatama na račun akcije te putem donacijskih štandova sa suvenirima Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji su bili izloženi na svim događanjima u sklopu Susreta obitelji i u većim župama. Sudionici velikoga humanitarnog koncerta, koji je održan 14. rujna na splitskoj rivi uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije, odrekli su se u suradnji sa ZAMP-om svojih honorara i tako pridonijeli uspješnosti akcije, kao i brojni drugi izvođači i sudionici na svim događanjima u sklopu Trećega susreta obitelji.

Putem donacijskog telefona ostvareno je više od 35 tisuća poziva, a uplatama na račun i donacijama na donacijskim štandovima prikupljeno je više od 400.000 kuna. Akcija je u potpunosti ostvarila cilj, zahvaljujući svakome tko je donirao novčana sredstva, svoj talent, trud i vrijeme, a namjera nam je bila da naše katoličke obitelji ostave dublji trag u našem društvu i učine dobru stvar za širu primjenu, za one najosjetljivije i najranjivije, djecu i mlade.

Svečano uručenje donacije od 620.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji upriličeno je 6. studenoga 2018. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Na konferenciji za medije, u tijeku koje je uručen ček prikupljenih sredstava, sudjelovali su nadbiskup Barišić, ravnatelj Meštrović, predstojnik Pogorelić i Kristina Bitanga iz Organizacijskog odbora Susreta.