novinarka
Foto: snimka zaslona

Od 1800. broj stanovnika na Zemlji narastao je osam puta, s milijarde na osam milijardi. Ovu vijest Dnevnik Nove TV popratio je prilogom novinarke Barbare Golje u kojem pita prolaznika “Kad je dosta?”, a zatim na ulicama Zagreba, glavnog grada Hrvatske koja demografski izumire, ispituje i gospođu s troje djece o njezinim razlozima za navedeni broj djece – kao da je to nešto loše.

“Kad je dosta?”, pita se Golja na početku priloga o rođenju curice na Filipinima, s kojom je broj stanovnika na Zemlji porastao na 8 milijardi. El, kojeg je ovo pitanje pitala, odgovara: “Nikad nije dosta, života nikad nije dosta.”

Video možete pogledati OVDJE od 2:42.

Ispitivanje majke

“Projekcije su da će maksimalni broj stanovnika Zemlje rasti do 11 milijardi”, navodi demograf Stjepan Šterc u istom prilogu.

“Iz kojeg razloga ste se odlučili za troje djece?”, pita Golja majku na Trgu bana Jelačića.

“Htjeli smo ih. Dobili smo prvo, drugo je bilo neplanski, ali nas je isto razveselilo, a treće sam baš htjela. Imala sam dvoje muške djece, htjela sam curicu i sva sreća dobila sam curicu”, kaže majka Nikolina Šimecki.

“Ništa mi nije teže s troje djece nego kad sam imala dvoje djece. Onaj tko misli da je to teško – nije teško”, dodala je.

Zatim je Golja pita: “Što znači htjela sam? Iz kojeg razloga? Da nam kažete zašto.”

“Zato što je imati djecu bogatstvo i sreća”, jasna je majka.

Jesmo li sebični?

“Hrvati jesu sebični, komocija je sad dio nas. Možemo prihvatiti modernizam, ali morate razvijati demografske modele”, upozorava Šterc u Dnevniku.

“Silne demografske negativnosti koje su zahvatile hrvatsku domicilnu populaciju sad već u četvrtom međupopisnom razdoblju i postojeće demografske strukture jasno potvrđuju kako se samo s klasičnom populacijskom politikom problem revitalizacije Hrvatske neće moći riješiti”, rekao je Šterc ranije za Narod.hr.

Kako napraviti demografski preokret?

“Preokret bi mogao i trebao nastati uvođenjem oba revitalizacijska modela odmah i istovremeno: klasičnom poticajnom populacijskom politikom i selektivnom imigracijskom.

Poticajnim useljavanjem mladih i mladih obitelji s djecom revitalizacija počinje odmah, dok je tradicionalna populacijska politika potrebna u dužem razdoblju s rođenjem najmanje troje djece po obitelji. Uvijek će s izvršnog gradskog i državnog vrha dolaziti odgovori kako je to složeno, ali gospodo politička još je složeniji proces supstitucije stanovništva”, objasnio je tada.