PEKING (IKA)

Osam katoličkih redovnica bilo je prisiljeno napustiti svoj samostan u provinciji Shanxi na sjeveru Kine zbog opetovanog uznemiravanja i zastrašivanja od državnih vlasti, objavila je u petak 6. listopada UCA News.

Redovnice su bile pod stalnim nadzorom i odlučile su otići nakon što su vlasti izdale naredbu da uklone križ sa svog samostana, objavljeno je 4. studenoga na stranici bitterwinter.org, koja izvještava o kršenja prava u Kini.

„Križ je simbol spasenja. Njegovo uklanjanje bilo je poput rezanja vlastitog mesa“, rekla je jedna od časnih sestara. „Da smo ga odbili ukloniti, vlasti bi srušile samostan“, dodala je.

Redovnice su također bile prisiljene ukloniti sve ostale vjerske simbole, uključujući križeve i desetak kipova u samostanu.

Jedna časna sestra požalila se da su ih službenici proglasili „opasnim osobama“ i više ih puta maltretirali.

„Tražili su od nas da zapišemo što smo radili od vrtića i da otkrijemo sve što smo radili proteklih nekoliko mjeseci. Čak su htjeli da se sjetimo registarskih oznaka vozila koja smo koristili tijekom naših putovanja “, dodala je časna sestra.

Državne vlasti postavile su četiri kamere za nadzor redovnica i posjetitelja samostana. Međutim, redovnice su se uspjele oduprijeti postavljanju kamera u blagovaonicu, kuhinju i praonicu rublja.

Časna sestra je ustvrdila da su tri osobe – policajac i dva lokalna dužnosnika – raspoređene da ih prate.

„Često su ulazili u samostan da bi se raspitali o našim aktivnostima, ponekad i noću. Vlasti su čak unajmile i neke nasilnike i grubijane koji su nas uznemirivali. Ušli bi u kuhinju dok smo kuhale, zadirkujući nas i ponašajući se bestidno, pozivajući nas na večeru s njima“, rekla je časna sestra.

Desetljećima su se katolici suočavali sa zlostavljanjima i progonima u komunističkoj Kini, koji su se navodno intenzivirali uoči obnavljanja sporazuma Vatikana i Kine o imenovanju biskupa prošlog mjeseca.

Crkva u gradu Shenzhou u Hebeiju zatvorena je 3. rujna nakon što se odbila pridružiti Patriotskoj katoličkoj kineskoj udruzi (CCPA). Uklonjeni su križ i drugi vjerski simboli i kipovi.

Slično tomu, neregistrirana katolička crkva u selu Youtongu u okrugu Luanchengu u gradu Hebeijevom Shijiazhuangu zatvorena je 3. rujna zbog odbijanja pridruživanja CCPA-i. Kipovi i oltar crkve uklonjeni su pod nadzorom seoskih dužnosnika pred zajednicom prije nego je zapečaćena.

Ranije, 5. kolovoza, neregistriranu katoličku crkvu u okrugu Chang’an u Shijiazhuangu zapečatili su službenici.

U svibnju je katolički objekt u Shijiazhuangu zatvoren jer navodno nije imao potvrdu o registraciji. Unatoč službenom pritisku oduzimanja prava na slavljenje mise, župnik je odbio pristupiti CCPA-i. Nakon toga bio je istjeran te sada potajno okuplja svoju malu zajednicu.

Jedan lokalni katolik požalio se da vlasti tjerajući vjernike u „legalne“ crkve, „žele izbrisati našu vjeru, učiniti da svi ljudi vjeruju samo u Komunističku partiju“, objavila je UCA News.