VATIKAN (IKA)

O. Antonio Yao Shun zaređen je u ponedjeljak 26. kolovoza za biskupa Jininga na sjeveru Kine, prvi nakon Privremenoga sporazuma o imenovanju biskupa koji su u Pekingu 21. rujna 2018. potpisale Sveta Stolica i Narodna Republika Kina.

U katedrali Jininga 54-godišnjega liturgičara za biskupa je zaredio biskup Paolo Meng Qinglu di Hohhot. Jining se nalazi u Unutarnjoj Mongoliji, autonomnoj oblasti Kine, biskupija je poznata i pod imenom Ulanqab, a biskupska stolica upražnjena je od smrti biskupa Giovannija Liu Shigonga godine 2017. Biskup Yao rođen je 1965. u Ulanqabu, zaređen je za svećenika 1991., nakon studija u Pekingu. Od 1994. do 1998. studirao je liturgiju u SAD-u. Prema pisanju agencije AsiaNews, od 1998. do 2004. bio je tajnik u kineskom Povjerenstvu za liturgiju, a zatim zamjenik ravnatelja te ustanove ovisne o Patriotskoj udruzi, priznatoj od države.

Mnogi smatraju da je Yaosovo biskupsko ređenje izravan plod vatikansko-kineskoga sporazuma, no neki promatrači tvrde da je Yao imenovan još prije potpisivanja, prenosi Kathpress. Sporazumom se reguliralo imenovanje biskupa kao važno pitanje za život Crkve i temelj šire suradnje na bilateralnoj razini. Izražena je nada da će taj sporazum, potpisan nakon dugotrajnih pregovora, „postupnim provođenjem potaknuti plodni i dalekovidni proces institucionalnog dijaloga i pozitivno pridonijeti životu Katoličke Crkve u Kini, dobru kineskog narodu i miru u svijetu“. Papa Franjo tada je ukinuo mjeru ekskomunikacije više biskupa zaređenih bez njegova slaganja, no kineske vlasti dosad su priznale tek nekolicinu biskupa tzv. podzemne Crkve.

Talijanski Avvenire u izdanju od 27. kolovoza piše da bi uskoro mogla uslijediti nova biskupska ređenja, i navodi ime Xu Hong Weija kao kandidata za novoga biskupa u pokrajini Shanxi, prenosi Vatican News.

Procjenjuje se da su devet do deset milijuna od 1,4 milijarde stanovnika NR Kine katolici, no državni podaci govore o šest milijuna njih. Specifičnost kineskoga katolištva je podijeljenost na od države priznatu „Patriotsku udrugu“ i „podzemnu Crkvu“ u jedinstvu s Rimom.