Irski katolici suočeni su s višemjesečnim progonima svoje vlade: javna bogoslužja su zabranjena od prosinca prošle godine, pokušaji pružanja vjerskih obreda kažnjavaju se novčanim kaznama pa čak i zatvorskom kaznom za služitelje. Sada je donesen novi zakon koji dodatno pooštrava okupljanja i u zatvorenom i na otvorenom, što praktično kriminalizira bilo koje vjersko okupljanje, uključujući sakramentalnu ispovijed kod svećenika.

Ažurirani zakon, donesen pod krinkom javnog zdravlja i sigurnosti, proglašava sastanak sa svećenikom za ispovijed kaznenim djelom u Irskoj, kažnjivim do šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom od 127 EUR (oko 152 USD).

I dalje ostaje proizvoljna dozvola za prisustvovanje vjenčanjima i sprovodima, iako u ograničenom broju.

Oran Doyle, profesor prava na Trinity College-u u Dublinu, objasnio je da se nova zakonska odredba odnosi na bilo koji vjerski događaj, bilo da se održava u zatvorenom ili na otvorenom. “Tu se razlikuje od ograničenja drugih događaja”, rekao je Doyle. „Dakle, na primjer, ako bi svećenik činio sakrament ispovijedi s jednim vjernikom vani, socijalno distanciranim, to bi bilo kazneno djelo; ali ako bi se isti svećenik sastao s vjernikom radi razgovora, to ne bi bilo kazneno djelo jer se to rješava u skladu s jednom od ostalih odredbi ili propisa.”

Doyle je pojasnio da će u takvom slučaju kazneno djelo počiniti i pokajnik i ispovjednik, jer će obojica “prisustvovati” sakramentu na istome mjestu i u isto vrijeme.

U međuvremenu, irski biskupi nastavljaju pokušaje dijaloga s vladinim dužnosnicima.
Komentirajući nova “drakonska” nametanja Crkvi u Irskoj, nadbiskup Eamon Martin okarakterizirao je statut kao “provokativan te formalno donosi potencijalnu povredu vjerske slobode i ustavnih prava”.

Nadbiskup Martin je izrazio svoje “razočaranje” što se Crkva suočava sa strožim ograničenjima, unatoč “stalnoj potpori Crkve u prenošenju poruka javnog zdravstva od početka pandemije”. Zapravo, podrška irske katoličke hijerarhije represivnim vladinim ograničenjima išla je toliko daleko da je nadbiskup Dublina Dermot Farrell dobrovoljno zabranio svećenicima u svojoj biskupiji da privatno dijele Svetu pričest župljanima „u interesu zdravlja i sigurnost.”

Anthony Murphy, osnivač Instituta Lumen Fidei i novina Catholic Voice, izjavio je da je nadbiskup “možda razočaran i zabrinut”, ali došli smo do faze kada riječi dijaloga više nisu potrebne. Nadbiskup i njegova braća biskupi moraju se suprotstaviti državi kako bi zaštitili našu vjersku slobodu. Došlo je vrijeme za izravnu akciju.”

“Oni su odgovorni za duše krštenih u ovoj zemlji, ali umjesto toga samo slijede politiku vlade koja ne vjeruje u Boga i koja posebno mrzi Katoličku Crkvu.”

Austin Ruse, predsjednik Centra za obitelj i ljudska prava (C-FAM) i autor nove knjige Pod opsadom: Under Siege: No Finer Time to Be a Faithful Catholic, poruči  je kako „Nismo pozvani na udobnost. Pozvani smo na borbu. Ovo je izuzetna prilika za Irce da postanu sveci. Ustanite. Uzvratite udarac.”

Izvor