Na službenoj web-stranici Krčke biskupije pojavila se jedna zanimljiva analiza pod naslovom Druga strana koronakrize, kao plod razgovora mons. dr. Ivice Petanjaka, biskupa Krčke biskupije i predsjednika Odbora HBK za pastoral djelatnika u zdravstvu, sa skupinom katoličkih intelektualaca iz Hrvatske.

Prenosimo danas zaključni odlomak u kojem se osvrću na mogućnost uvođenja tkz. COVID putovnice: 

Mnogi analitičari upozoravaju na opasnost uvođenja covid putovnica kojima će se uvesti tiranija diskriminacije prema necijepljenima. Oni bi tako automatski postati građani drugoga reda budući da bi im bilo onemogućeno participiranje u društvenim događajima i kretanju. Takvo nešto je već zaživjelo u Izraelu u kojemu je procijepljen velik postotak stanovništva. Necijepljenima se onemogućava ulaz na sportske i kulturne događaje, u restorane i kafiće, upis na fakultete, liječenje u bolnicama (to je već pomalo započelo i u RH), a planira se i onemogućavanje ulaska u dućane i robne kuće radi nabave hrane ili javni prijevoz.

Na pragu smo novoga totalitarizma 21. st. fašistoidnoga tipa. Cijepljeni ne shvaćaju da cijepljenjem neće dobiti dugo očekivane slobode, već upravo obrnuto: ući će u sustav potpunog nadzora i kontrole.

Analitičari upozoravaju da su covid putovnice zapravo uvođenje digitalne diktature u zapadne zemlje po uzoru na Kinu. Covid putovnice bi tako postale ekvivalent kineskog modela sustava socijalnog kreditiranja (social credit system) o čemu postoje brojni dokumentarni prilozi na internetu. Radi se o apsolutnoj digitalnoj kontroli nad svakim stanovnikom putem sustava nadzornih kamera i prepoznavanja lica u gradovima. Putem takvoga sustava praćenja i identifikacije, građani automatski dobivaju pozitivne i negativne bodove u golemom digitalnom sustavu umjetne inteligencije, odnosno bodove za nagrađivanje njihove poslušnosti ili pak bodove kojima ih se kažnjava za svaki i najmanji prekršaj što rezultira uskraćivanjem temeljnih ljudskih prava (putovanja, upisa na fakultete, dobivanja prosperitetnih radnih mjesta i sl.

Digitalna tehnokratska diktatura prijeti porobljavanjem ljudi, svojevrsnim digitalnim „zatvorom“ iz kojega više neće biti izlaza. Cjepiva se planiraju primjenjivati na ljudima nekoliko puta godišnje, kako je to već i kod nas javno obznanjeno. Jasno je da prirodni imunološki sustav bilo kojega čovjeka tako nešto ne može izdržati bez velikih oštećenja.

U kontekstu otpora prema takvim totalitarističkim tendencijama, osobito treba naglasiti intenzivnu međunarodnu aktivnost poštenih odvjetnika. Oni se udružuju i ulažu tužbe protiv odgovornih osoba koje upravljaju pandemijom i to na temelju prikupljenih iskaza i svjedočenja liječnika i znanstvenika o zloupotrebi i manipulacijama s PCR testovima na kojima se i temelje epidemiološke mjere, o, manipulacijama statistikama, itd. Njemačko- američki odvjetnik Reiner Fuellmich i njegov američki kolega, odvjetnik Robert Kennedy, osobito su aktivni u formiranju fronte otpora. Nadaju se, kažu, da je još ostao otvoren neki prostor unutar korumpiranih pravosudnih sustava svih zemalja kroz koji je moguće doći do pravde i pravednog kažnjavanja onih koji upravljaju korona krizom, a koji drže poluge svjetske političke, financijske i medijske moći.

Cijelu krizu također nužno treba promatrati i u kontekstu nove geopolitičke raspodjele moći između velikih sila i nestanka bipolarne slike svijeta 20. st. Uspostavljaju se nove interesne sfere moći i utjecaja.

Jednako je tako važan i kontekst četvrte industrijske revolucije koja je u tijeku u razvijenom svijetu. Četvrta industrijska revolucija odnosi se na digitalizaciju i robotizaciju čime se neposredno otvara put ka još većoj neizvjesnosti, tjeskobi i strahu zbog rastuće nezaposlenosti i sve veće prijetnje trajnog gubitka mnogih radnih mjesta. Peta industrijska revolucija bi trebala zaživjeti do 2030 i najavljena je kao transhumanizam.

Spomenuta tijela kao što su Svjetska zdravstvena organizacija ili Zaklada Billa i Melinde Gates prati povijest skandaloznih afera s njihovim programima cijepljenja u nerazvijenim zemljama Afrike i u Indiji, financiranje klinika za pobačaje Planned Parenthood, javni proglasi o tome kako je planet prenapučen i kako je nužno smanjiti broj stanovnika na Zemlji i to ne samo zbog, kako tvrde „ugroženosti planeta i resursa uslijed tolikog broja ljudi“ (što se također sve više raskrinkava kao manipulacija), već i u svjetlu činjenice da je u tijeku strahovito brz razvoj tehnologije i umjetne inteligencije. Stručnjaci predviđaju da će umjetna inteligencija u sljedećih nekoliko godina nadmašiti ljudsku inteligenciju. Time bi velik broj ljudi doslovno postao „suvišan“. „Filantrop“ Bill Gates ih javno naziva „useless eaters“ = beskorisne izjelice). Taj „stručnjak“ za javno zdravstvo, prehranu, tehnologiju i obrazovanje cijele planete od formalnoga obrazovanja posjeduje samo svjedodžbu srednje škole. No, svi se danas već slažu da je on samo frontman, odnosno eksponent onih pravih krugova moćnika iz sjene.

Sadašnja društvena stvarnost je ne samo izuzetno složena, već i duboko dramatična. Vodi se bespoštedan biološki, politički, medijski, psihološki rat između dvije sukobljene strane.

Ovo je borba u koju se svi moramo uključiti i koju moramo voditi za budućnost naše djecu i za generacije koje dolaze kako bismo spriječili da sloboda postane samo daleko sjećanje, a život postane programiran i kontroliran do najsitnijega detalja od strane novovjekih Barbara – tehnokrata koji u svojim izopačenim sustavima vrijednosti sebe vide kao bogove novoga doba. Oni ne priznaju Boga Stvoritelja, ljude preziru i gledaju kao robove, a život im nije svet.

Odlučnom odbacivanju distopijski planirane budućnosti koju nam žele nametnuti nužno mora prethoditi puna informiranost o tome što se stvarno događa. To postaje imperativ za svakoga onoga tko teži istini, tko je odan kršćanskim vrijednostima kao i borbi za slobodu i dobrobit svakoga čovjeka.

Potrebno je aktivno raditi na deblokadi istinitih informacija i na osvješćivanju širokih narodnih masa o tome o kakvoj se složenoj stvarnosti radi.

Katolička crkva bi se stoga svojim moralnim autoritetom trebala aktivno priključiti ovoj borbi i založiti za slobodu svakog čovjeka koja je sada u ozbiljnoj opasnosti da bude zauvijek ugušena.