Velika je vjerojatnost da s vremenom slabi zaštita osigurana cjepivom protiv zaraze, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od covida-19, te će kampanje cijepljenja potrajati idućih godina, rekli su znanstvenici iz savjetodavne skupine britanske vlade.

– Velika je vjerojatno da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren cjepivom, pa i za potencijalno teški oblik bolesti (no vjerojatno u manjoj mjeri)”, zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (Znanstvena savjetodavna skupina za izvanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

– Prema tome vjerojatno je da će se tijekom mnogih idućih godina odvijati kampanje cijepljenja protiv SARS-CoV-2 , no sada ne znamo koja će učestalost docjepljivanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida, kažu znanstvenici, prenosi HRT.

Dokument naslovljen “Koliko dugo će cjepiva štititi od covida?”, sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova: Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Sveučilišta Bimingham te Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Britanija je odobrila i koristi cjepiva triju proizvođača: Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech te Moderna.

Stvarni podaci pokazuju da cjepiva štite 95 posto ili više od varijante alfa koja je dominirala Britanijom početkom 2021., tvrde znanstvenici, no sposobnost cjepiva da zaštite od infekcije i prijenosa na druge osobe je manja.

U zasebnom izvješću za britansku vladu od 22. srpnja, znanstvenici kažu da postoji “realna mogućnost” da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli izazvati teža oboljenja ili slabiti učinak cjepiva koja su sada na raspolaganju.

Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi voditi jačim kontrolama i zatvaranjima s negativnim posljedicama po gospodarstvo.

Izvor: hrt