DÜSSELDORF/BERLIN (IKA)

Četvero maloljetnika iz Sjeverne Rajne-Westfalije i Baden Württemberga uhićeno je pod sumnjom da su planirali islamističke napade u Sjevernoj Rajni-Westfaliji, objavio je u petak 12. travnja Kathpress.

Osumnjičeni dječaci i djevojčice u dobi od 15 i 16 godina uhićeni su, izjavio je u Düsseldorfu ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Westfalije Herbert Reul. Prema njegovim riječima, razmjenjivali su informacije o napadima u Dortmundu, Düsseldorfu i Kölnu, a razmišljali su i o napadima na „kršćanske ustanove i sinagoge u Iserlohnu“.

Uhićene su dvije djevojčice u dobi od 15 i 16 godina te dva dječaka od kojih također jedan ima 15 a drugi 16 godina. Troje uhićenih živi u Sjevernoj Rajni-Westfaliji a jedan u Baden-Württembergu.

Uhićeni su nakon istrage protiv 16-godišnjakinje koja je očito imala namjeru otputovati na Bliski istok kako bi se ondje priključila terorističkoj organizaciji Islamska država (IS). Prateći njezinu komunikaciju na internetu s drugom djevojčicom, za koju se navodi da je njemačka državljanka podrijetlom iz Maroka, policija je naišla i na razgovore u kojima je bilo riječi o planiranju napada. Petnaestogodišnji dječak bio je očito „pokretačka snaga planova za napad“, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, policija je uhvatila osumnjičene pet dana nakon što je dobila informacije o opasnosti, a kod uhićenih pronađeno je i oružje.

Reul je rekao kako je „ostao bez riječi“ zbog činjenice da u Njemačkoj ima djece i mladih sklonih islamističkom nasilju. Smatra da su uhićeni na svoje postupke potaknuti „ekstremističkom propagandom“ na internetu.

I njemačka savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je kako je „potresena“ činjenicom da su djeca i mladi u toj mjeri radikalizirani da su očito planirali islamističke terorističke napade.