Foto: snimka zaslona

Nedavno smo na našem portalu objavili tekst Antuna Ivankovića o ulozi Vojislava Stanimirovića u okupaciji Vukovara. Vojislav Stanimirović danas je visokorangirani član SDSS-a, stranke kojoj je na čelu Milorad Pupovac, i koja, zajedno s HDZ-om, čini vladajuću koaliciju.

 

Podsjetimo, Vojislav Stanimirović, do rata je radio kao psihijatar radio u Vukovarskoj bolnici. Za vrijeme bitke za Vukovar radio je u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, kao časnik na čelu sanitetstke službe. Nakon okupacije Vukovara postao je direktor vukovarske bolnice te je postavljen za okupacijskog gradonačelnika grada. Poznat je po izjavi o Vukovarskoj bolnici kao „posljednjem uporištu ustaške vlasti u Vukovaru“ To je izjavio “usprkos tome što je znao da su njegove kolege, hrvatski liječnici u toj bolnici, u nemogućim uvjetima rada tijekom srpske opsade grada liječili sve pacijente i ranjenike koji su primljeni u bolnicu, uključujući i ranjene pripadnike neprijateljskih snaga.” – rekao je za Narod.hr 2019. ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazor.

Iako je Stanimirović, gostujući 2010. u emisije srbijanske televizije, rekao da nije bio kada je počinjen zločin na Ovčari, mnogi dokazi pokazuju da je ta njegova izjava laž.

Ovim putem donosimo svjedočanstvo časne sestre Ide, koja je kao bolničarka radila u vukovarskoj bolnici gdje je dočekala agresorsku okupaciju grada.

Časna sestra Ida i danas ostaje pri svojemu iskazu, jer joj je, tada dr. Vojislav Stanimirović, prisjeća se tih trenutaka u podrumu vukovarske bolnice, pomalo iznenađen i zbunjen zbog njene nazočnosti, pružio čak i ruku.

Izvor: narod.hr