Svega nekoliko sati nakon što je Terrence Floyd, mlađi brat ubijenog Georgea Floyda pozvao na mirne demonstracije, nasilje je eskaliralo u nekoliko gradova diljem zemlje.
Autor: laudato.hr/

Još uvijek se ne stišava stanje u Sjedinjenim Američkim Državama nakon nehotičnog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda. Nakon što je uhićen zbog navodno korištenja lažnih novčanica, policajci su ga priveli.

Policajci tvrde da se Floyd opirao uhićenju, premda poznate snimke na to ne upućuju, nakon čega su ga oborili na pod. Jedan od policajaca svojim je koljenom stao na Floydov vrat, a ovaj se tužio da ne može disati. Policajci nisu reagirali na to, vjerojatno misleći kako je to još samo jedan od niza ‘izvlačenja’ koje svakodnevno čuju. Međutim, ovoga puta bilo je istinito. I kobno.

Budući da se radilo o represiji bijelaca na afroamerikanca, bila je to kap koja je prelila čašu. Neredi koji su izbili diljem države prouzrokovali su veliku materijalnu štetu. Neredi nisu prestali ni nakon što se oglasio brat ubijenog Terrence Floyd moleći da se prestane vandalizirati i rušiti zajednicu.

– Znam da moj brat ne bi želio da to radite. Razumijem da ste uznemireni, ali sumnjam da ste upola uznemireni kao i ja. Ako ja ne divljam ovdje, ako nisam počeo paliti stvari, zašto onda vi to radite? Nemojte činiti nasilje jer to neće vratiti mog brata. Možete se osjećati dobro, ali nakon nekog vremena ćete se zapitati što ste učinili. Moja obitelj je miroljubiva obitelj. Moja obitelj se boji Boga – poručio je Terrence Floyd.

Pozvao je da mimo nasilja naprave druge, ispravnije korake u rješavanju stvari.

– Prestanimo misliti da mi nismo važni i glasajmo. Ne samo pravog za predsjednika, glasajte za sve. Educirajte se. Ne čekajte da vam netko drugi kaže tko je tko. Educirajte se i za koga glasujete. I to je način na koji ćemo pogoditi rasiste, a radit ćemo u miru – istaknuo je Floyd.

Na snimci je vidljivo kako su oni okupljeni oko njega bili dirnuti njegovim riječima. Međutim, samo nekoliko sati kasnije u ostatku zemlje uslijedili su novi nasilni prosvjedi. Terrence Floyd tvrdi da pljačke, nemiri i nasilja zasjenjuju život njegovog brata i okolnosti njegove smrti.

– Bio je za mir, bio je za jedinstvo. Stvari koje sada događaju možemo ih nazvati jedinstvom, ali to je destruktivno jedinstvo. Ako ste ljuti, u redu je biti ljuti. Ali usmjerite svoj bijes da učinite nešto pozitivno ili napravite promjenu na drugi način. On bi želio da tražimo pravdu – rekao je Floyd.

Morgan Chesky

@BreakingChesky

Listen to these words from ’s younger brother Terrence.

Embedded video

509 people are talking about this