Božinović

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljen je broj zaraženih koronavirusomu posljednja 24 sata, ali i nove mjere kako bi se spriječio drugi val pandemije.

Uprotekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1142. Trenutačno su 132 osobe na bolničkom liječenju, a četiri pacijenta na respiratoru. Do sada je ukupno testirano 94.175 osoba, od toga 640 u protekla 24 sata.

Davor Božinović je kazao da sankcije nisu primarni cilj, ali da su moguće.

“Nastavit ćemo ljude educirati koliko su maske korisne. Nije poanta u kaznama. Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Velike trgovine i šoping-centri imaju svoje zaštitare i nije im problem ne pustiti nekoga bez maske. Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske. Nema toliko policije ni inspektora da bi pokrili sve to i to je razlog zašto apeliramo na svijest građana”, dodao je Božinović.

S obzirom na to da se uvodi obveza nošenja maske, Capak je ponovio da se to ne odnosi na djecu do dvije godine, respiratorne bolesnike kojima to otežava disanje te invalide koji si ne mogu sami namjestiti maske.

Glede pozitivnih osoba koje su preminule, rečeno je da se radi o uglavnom starijim osobama. Većina je iz bolnice Jankomir i već je imala brojne komorbiditete.

Izvor: narod.hr