Slavimo danas Bogojavljenje. Čestitamo vam ovu lijepu i staru svetkovinu naše Crkve.U našoj župi su bile dvije svete mise, prva u 8 za obitelji koje slave Tri kralja kao svoj obiteljski blagdan,i  kojima čestitamo svetkovanje njihovih nebeskih zaštitnika i želimo njima i njihovim gostima ugodno slavlje. Druga svečana sveta misa je bila za puk na kojoj je na početku bio blagoslov vode. Nadamo se da neće proći dugo vremena, a da će se blagoslovljena voda vratiti u naše krstionice u crkvama. Jer čemu uklanjanje vode koje je blagoslovljena i koja goni samog vraga? Zar se od takve vode može širiti zaraza? Blagoslov vode kaže:

„Bože, koji si na spasenje ljudskom rodu  postavio prevelike tajne u sućanstvo vode, pristani milostivo na naše zazive i ulij jaki svoj blagoslov u ovo počelo, što si ga ugotovio  za premnoga očišćavanja. Daj svome stvoru po svojoj božanskoj milosti moć, da služeći tvojim otajstvima odgoni đavle i uklanja bolesti. Daj, da sve, što ova voda poškropi u vjerničkim kućama ili mjestima, bude bez ikakve nečistoće, oslobodi se od štete. Ne bilo ondje kužnoga duha ni pogubnog zraka, odstupile odanle sve zasjede sakrivenoga neprijatelja, i ako je tu što protivno sigurnosti ili miru stanovnika, uzmaklo pred škropljenjem ove vode, da se obrani od svih navala zdravlje, koje prosimo prizivajući sveto ime tvoje. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.“

 

Dakle danas slavimo Bogojavljenje, objavu pravoga Boga svemu svijetu u Isusovu rođenju. Taj svijet predstavljaju tri kralja. I došli su oni izdaleka se pokloniti Isusu. Nije im prepreka bio dalek put. A mnogima je danas crkva rekli bi, iza ugla, a izbjegavaju doći pokloniti se svojem Bogu bar jednom tjedno preko svete mise. Vjera je dala polet tim mudracima da pronađu Isusa i da mu se poklone. Čuli su i čitali za će biti događaj rođenja Spasitelja i krenuli su na put. A mi kršćani znamo što je bilo,a opet zanemarujemo svoju vjeru,nijekamo svojim ponašanjem Krista i njegov poziv da budemo njegovi. Prepreka trojici mudraca je bio Herod. Vjera i providnost su učinili da ti mudraci prijeđu i tu prepreku i poklone se Kristu. Mnogo je „heroda“ u našim životima koji nas pokušavaju odvojiti od Boga. Zašto im se ne odupremo kao trojica mudraca?

I lijepo je rekao don Dražen u današnjoj propovijed: „Molimo se da svjetlo betlehemske zvijezde obasja i nama put i dovede nas do Gospodina!“ Amen!

Mir vam i dobro!