OPUZEN (IKA)

Župa Opuzen proslavila je u utorak 3. kolovoza blagdan Našašća – nalaska kostiju sv. Stjepana prvomučenika.

Slavljene su tri mise, a središnju, kojoj je prvi put prethodila procesija ulicama grada predvodio je župnik Vidonja don Mladen Margeta. U koncelebraciji su bili župnik don Ante Antunović, bivši župnik don Stipe Jerković, don Jure Bjeliš, don Mihael Prović, don Mile Čalo i svećenik iz Rusije.

„Bog nudi svakome čovjeku spasenje, ali mnogi ga ne prihvaćaju, mnogi ga odbacuju, mnogi ne žele niti čuti za njega. Kršćani koji to jesu, istinski kršćani, svjesni su situacije u kojoj se cijela Crkva nalazi ove dvije tisuće godina – kako je bila i jest i danas progonjena u svojim članovima diljem svijeta, isto tako zna da neće propasti. Krist je upozorio – neće vam biti baš lijepo na ovoj zemlji, izvodit će vas pred kraljeve i upravitelje radi moga imena, optuživat će vas!“, rekao je don Mladen.

„Često puta nismo svjesni što znači biti kršćanin, nismo svjesni, jer, biti kršćanin znači živjeti poput Isusa Krista, poput sv. Stjepana – koji je dao život za Isusa Krista, koji se nije bojao prijetnji neprijatelja, jer, znao je tko je njegov Spasitelj, tko je Isus Krist i kada su ga doveli na suđenje na Veliko vijeće, Stjepan nije šutio, nije se povukao, nije se pokušao ispričavati, nego je gorljivo govorio u Velikoj skupštini, a kad je to lažno suđenje, s lažnim svjedocima doseglo vrhunac, Stjepan je ugledao otvoreno nebo i povikao ‘vidim otvoreno Nebo i Sina čovječjega gdje sjedi s desna Ocu’. Podsjetimo se da su tada mučitelji, oni koji su Stjepana kamenovali, odložili kamene do nogu Savla koji je to odobravao misleći kako je pravda ispunjena, jer ‘u to vrijeme kršćani su bili heretici koje treba iskorijeniti’. Kad je Savao završio s progonom kršćana postao je najveći propovjednik kršćanstva – Pavao“, pojasnio je u propovijedi don Mladen.

„Kažemo da smo kršćani, Stjepan je shvatio što je to kršćanstvo, a mi, jesmo li samo kršćani dok smo u crkvi, dok slavimo misu, molimo krunicu ili nešto drugo? Kad izađemo vani što smo onda, je l možda ostavljamo kršćanina u crkvi a nastavljamo živjeti dalje kao pogani“, zapitao je propovjednik.

„Bog je došao svim ljudima, sv. Stjepan je to shvatio, do čijeg srca dođe Božja svjetlost, čovjek mijenja svoj život. Kao svećenik doživio sam promjene u životu mnogih ljudi, od onih koji nisu imali veze s vjerom do onih koji su kasnije bili istinski pravi kršćani, poput sv. Pavla“, naglasio je don Mladen zaključivši da biti kršćanin znači živjeti kršćanski i u crkvi i izvan crkve.