SPLIT (IKA)

Mons. Ante Jozić bit će zaređen za biskupa u srijedu, 1. svibnja u 10 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Glavni zareditelj će biti državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u tijeku su pripreme za biskupsko ređenje njenog svećenika, mons. Ante Jozića, novoimenovanoga nadbiskupa Cisse i apostolskog nuncija u Obali Bjelokosti, koje će biti u srijedu, 1. svibnja u 10 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

Glavni zareditelj će biti državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Sastanku koji je održan u srijedu, 6. ožujka u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, nazočni su bili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, generalni vikar Miroslav Vidović, kancelar don Ratomir Vukorepa, maestro don Šime Marović, don Ante Mateljan, don Ivica Žižić, rektor i vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Ivan Urlić te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Radni sastanak nadbiskup Barišić otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Razgovaralo se tako o tehničkim i organizacijskim pojedinostima, kao i o tijeku samog liturgijskog slavlja koje će prenositi Hrvatska radiotelevizija.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. god. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju je završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas). Papa Franjo imenovao ga je 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti.