.

 

Okupljeni su nosili portrete svojih ‘narodnih heroja’ i boraca, dok je povorku predvodio plakat s natpisom: “Vratite trg maršala Tita”.

Kamere Bujice zabilježile su i incident. Prolaznik je okupljene ‘partizane’ upitao za pletenice djevojaka ubijenih u Hudoj jami:

“Koliko su ubili Hrvata? Gdje su pletenice iz Hude jame? Gdje su djeca ispod Sljemena? Mučenici.”, kazao je prolaznik u kameru na što mu je ‘miroljubivi stari antifašist’ opsovao mater.

Voditelj Velimir Bujanec istaknuo je kako je zanimljiva njihova podrška gradonačelniku Tomislava Tomaševića od kojeg traže da vrate ime trgu. Naime, svih ovih godina, ne mire se s promjenom naziva zagrebačkog trga koji je nosio ime po komunističkom diktatoru i zločincu Josipu Brozu.

“Sve nade polažu u Tomislava Tomaševića, za kojeg su, kako kažu – glasovali… Za neke je ovo “marš besmrtnih drugova”, za druge “bal vampira”, no, u jednom se svi možemo složiti – ONI su glasovali za Tomaševića i platformaše, najvjerojatnije zbog “komunalnih pitanja”…”, poručio je Bujanec.

Više od dva desetljeća nakon pada komunizma još uvijek postoje ljudi koji negiraju i omalovažavaju nevine žrtve monstruoznih zločina Titovih partizana

Podsjetimo, Titovi partizani pred kraj i nakon Drugog svjetskog krvavo su se obračunali sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, civilima te svim skupinama i pojedincima koje su smatrali nepoćudnima i koji su na bilo koji način mogli smetati novoutemeljenoj vlasti. Među žrtvama bile su i žene i djeca, intelektualci i umjetnici, katolički svećenici i redovnici…

Najstrašniji trag koji svjedoči o masovnom mučkom ubojstvu žena i djevojaka su kose pronađene u Hudoj jami – u rudniku Barbarin rov u Sloveniji. Ondje su Titovi partizani zazidali žive osobe – njih više od 700. U procesu ekshumacije pronađeni su njihovi mumificirani ostaci. Jezu izaziva pogled na sačuvane kose ispletene u pletenice koje su pripadale ženama i djevojkama zazidanima u rudniku. Među žrtvama u Hudoj jami bila su i djeca.

Kako je došlo do promjene imena Trga maršala Tita?

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Grada Zagreba na maratonskoj sjednici su sredinom 2017. godine većinom glasova donijeli odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske – za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Za prijedlog tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).

Kada je izašao iz HDZ-a, Zlatko Hasanbegović je zajedno s Brunom Esih osnovao novu stranku te se kandidirao na lokalnim izborima u Zagrebu. Nakon što su osvojili pet mandata u skupštini, kao uvjet za koaliciju s Milanom Bandićem postavili su promjenu imena Trga maršala Tita.

Izvor: narod.hr