Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV komentirao je ponovni proboj koronavirusa u bolnice te danas uvedene mjere novog režima na granicama te uvođenja obveznog nošenja maski u javnom prijevozu. Beroš je komentirao i radi istarskog stožera koji sam donosi odluke pa je tako danas uveo obvezu nošenja maski u trgovačkim centrima.

Ministar Beroš kazao je kako uvijek postoji strah kada virus uđe u bolnicu te se osvrnuo na slučajeve u Vinogradskoj te Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu

“Virus je sada na dosta netipičan način ušao u psihijatrijsku ustanovu. Tamo su svi pozitivni u samoizolaciji, napravljeno je 65 testiranja i prema njima se određuju epidemiološke mjere. Ako se rano epidemiološki postupa veće su šanse da se rano ograniči širenje zaraze. Čuo sam da su u Svetom Ivanu sestre bile asimptomatske i pretpostavlja se da su one donijele zarazu. To naglašava potrebu poštivanja naših mjera poput održavanja razmaka, izbjegavanja kontakata i svega ostalog. Znam da zdravstveni profesionalci zbog prirode svog posla često moraju postupati drugačije, ali ovo je još jedna opomena svima nama iz koje moramo naučiti lekciju”, rekao je Beroš.

Ministar je poručio kako vjeruje da će vozači javnog prijevoza moći kontrolirati tko ulazi s maskom u tramvaje i autobuse.

“U javnom prijevozu često nije moguće održavati distancu pa zato mislimo da maska za lice, bilo kirurška ili pamučna može zaštititi građane”, rekao je i dodao kako Hrvatska trenutno ima 139 aktivnih slučajeva te je i dalje na začelje zemalja u EU s minimalnim brojem oboljelih.

Osvrnuo se i na novi režim na granicama.

“Pratimo epidemiološku situaciju i primijenili smo određene mjere. Samoizolacija je opravdana. Mislim da ne mogu ući s negativnim testom jer to ne znači da nećete biti zaraženi sutra”, rekao je Beroš i dodao da će se o ukidanju mjera razmišljati kada se u susjednim zemljama situacija popravi.

Poručio je i kako nemamo zaraženih turista te da trenutno nema razloga za odgodu izbora.

Na pitanje koliko je mladih zaraženih rekao je kako nema te podatke, ali da većina zaraženih ima blaže simptome.

Zahvalio je Istarskom stožeru na svemu što radi i poručio da je kod njih situacija nešto drugačija te se slaže s njihovom odlukom o nošenju maski u trgovačkim centrima.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr