Foto: Fah

Austrija zbog pogoršanja epidemije koronavirusa primjenjuje nove mjere, te se zatvaraju dva grada – Hermagor i Bečko Novo Mjesto.

Od ponoći s ponedjeljka na utorak za grad Hermagor u austrijskoj pokrajini Koruškoj stupile su na snagu mjere ograničenja putovanja zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom. Sedmodnevna incidencija, odnosno broj zaraženih na 100.000 stanovnika u Hermagoru je prošli tjedan bila preko 665, a posljednjih je dana 576.

Kako je javljeno iz danas „zaključanog“ Hermagora koji broji 18.174 stanovnika, od ponoći do podneva na sedam kontrolnih punktova prošlo je oko 1.320 vozila, a 18 ih je vraćeno jer pri izlazu iz grada nisu imali potrebne dokumente. Naime, svatko tko napušta Hermagor mora obvezno pri izlasku policajcu ili vojniku koji su na kontrolnom punkt predočiti negativan korona test, ne starijem od 48 sati, ili liječničku potvrdu ako su u proteklih šest mjeseci preboljeli koronu. Stanovnike pri izlasku kontrola 70-ak policajaca i vojnika. Njih mnogo više ili točnije 300 od sutra će kontrolirati stanovnike grada Bečko Novo Mjesto (Wiener Neustadt) u pokrajini Donjoj Austriji, udaljenog 60-tak kilometara od Beča, navodi vecernji.hr.

U Austriji vrijedi pravilo da se ograničenja putovanja mogu proglasiti tamo gdje stopa zaraženih prelazi 400 u tjedan dana, no to se dosad primjenjivalo na manje općine i mjesta, javlja Jutarnji.hr.

Mjere u Bečkom Novom Mjestu počinju se primjenjivati od srijede

Mjere se u Bečkom Novom Mjestu počinju primjenjivati od srijede, ali se kazne neće izricati prije subote. Putovanje automobilom i vlakom bit će dozvoljeno za one koji imaju negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati, ili PCR test ne stariji od 72 sata. Građane se neće kažnjavati dok grad ne pojača svoje kapacitete za testiranje, objasnio je gradonačelnik Klaus Schneeberger (ÖVP).

Zbog širenja zaraznijeg britanskog soja B.1.1.7, Austrija je karantenu produljila s deset na 14 dana. I u Austriji raste broj zaraženih, u dva tjedna je broj Covid pacijenata na intenzivnim odjelima porastao za 23 posto, prenosi ORF.

Izvor: narod.hr/Večernji list