epa09422738 Protesters gather for a ‘National Rally for Peace, Freedom and Human Rights’ at the Botanic Gardens in Brisbane, Austrlalia, 21 August 2021. EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Australija doživljava eksploziju zaraženih osoba što možete pogledati ovdje , ali broj mrtvih je nasuprot zarazama vrlo malen, što se često prešućuje. Osim toga, višetjedno represivno zatvaranje dovelo je na rub strpljenja Australaca, naviknute na visoke demokratske standarde i ljudske slobode, što je uzrokovalo masovni izlazak na ulice.

U Australiji je slab odaziv na cijepljenje, te je s 30 % cijepljenih odraslih osoba jedna od najmanje procijepljenih država Zapada.

Australski premijer Scott Morrison rekao je u ponedjeljak da zemlja mora početi ublažavati stroga ograničenja zbog virusa Covid-19 nakon što se poveća stopa cijepljenja, a više od polovice svih Australaca izdržalo je višetjedni ‘lockdown’ kako bi se suzbilo izbijanja delte, piše CNBC

Neke su savezne države označile da se možda neće držati nacionalnog plana koji bi uključivao ublažavanje granične kontrole, zabrinute zbog porasta broja slučajeva na jugoistoku zemlje, a Sydney je oborio nove jednodnevne rekorde u infekcijama.

Prosvjedi koji izbijaju u velikim australskim gradovima samo su naglasili političku promjenu stava prema strogim mjerama koja se događa u Australiji.

″(Zaključavanje) ne može trajati vječno. Ovo nije održiv način života u ovoj zemlji”, rekao je premijer Morrison tijekom medijske konferencije u Canberri.

Savezna vlada prošlog je mjeseca objavila četverostupanjski plan za ublažavanje ograničenja nakon što se cijepi 70% od 25 milijuna ljudi starijih od 16 godina. Kada obuhvat cijepljenjem dosegne 80%, bili bi potrebni samo “visoko ciljani zastoji”, a cijepljeni Australci mogli bi slobodno putovati među državama, tvrde vlasti.

Međutim, države Zapadne Australije i Queenslanda izrazile su zabrinutost da je plan dogovoren prije velike epidemije u Novom Južnom Walesu (NSW), gdje su dnevni slučajevi premašili 800 u posljednja tri dana. NSW je u ponedjeljak izvijestio o 818 slučajeva, od kojih je većina u Sydneyu, nešto manje od rekordnih 830 dan ranije.

Samo 30% osoba starijih od 16 godina potpuno je cijepljeno, dok je 52% primilo najmanje jednu dozu.

Govoreći na konferenciji za novinare, premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian izjavila je da Australija nikad nije vidjela ništa poput delta soja.

“Virus se širi čak i za vrijeme vrlo strogog lockdowna, to je činjenica”, dodala je. “Dakle, ono što moramo učiniti da zaštitimo sebe i svoje najmilije je da ostanemo kod kuće, ali i da se cijepimo”, rekla je premijerka.

Stanovnicima je dopušteno izlaziti iz kuće samo radi bitnih aktivnosti, poput kupovine hrane ili lijekova, njege, cijepljenja i tjelovježbe.

Izvor: narod.hr/CNBC